400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
3 jajka
85 g oleju kokosowego
65 g masła
300 ml mleka
75 g cukru
75 g erytrolu
Kruszonka:
40 g mąki
35 g wiórków kokosowych
35 g masła
30 g cukru
Do rondelka przelać mleko, dodać olej i masło. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia tłuszczów. Zdjąć z ognia I zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać jajka i oba cukry. Dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wiórki i proszek. Do suchych składników dodać mokre i dobrze wymieszać. Foremki do mufiinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta.
Kruszonka:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rozetrzeć w palcach. Każdą muffinkę posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. Z podanych składników wyszło mi 24 muffinki.
Pychotka, zajadłabym do kawy taką muffinkę :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na kawę:)
Usuń