Witajcie, witajcie:)
I jak mija Wam weekend? Ja wreszcie czuję się lepiej, więc popełniłam pyszne i proste ciasto. Roladę orzechową. Sprawdzi się na wiele okazji. Z całą pewnością na święta. Uważam,że rolada to bardzo dekoracyjne ciasto. Bardzo lubię je piec, tym bardziej, ze to ulubione ciasto mojego męża:)
Ja zrobiłam roladę z samego rana i już po obiedzie do kawki było pyszne ciasto. Oczywiście najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy biszkopt zmięknie, ale na " świeżo" też daje radę 😉
Miłej niedzieli😀
Biszkopt orzechowy:
120 g orzechów włoskich łuskanych
5 jajek rozm. M
5 łyżek drobnego cukru
5 łyżek erytrolu
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki erytrolu
Skórka otarta z 1 mandarynki
Dodatkowo:
2 mandarynki
2 łyżki orzechów włoskich łuskanych
1 łyżka czekoladowych gwiazdek- opcjonalnie
Biszkopt:
Orzechy zmielić w blenderze ,w pojemniku z ostrzami. Odłożyć na bok. Oba cukry wymieszać i również odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać mieszankę cukrów i ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i mieszać mniejszych obrotach miksera.
W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem I przesiać do masy jajecznej. Dodać zmielone orzechy I delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 10-12 minut.
Wyjąć z piekarnika, przełożyłysmy na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować biszkopt. Zostawić do ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Dodać otartą skórkę z mandarynki i wymieszać.
Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć i rozsmarować masę ( 2-3 łyżki odłożyć na później). Ułożyć 2 rzędy cząstek mandarynki i ponownie zrolować biszkopt. Owinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie uwolni ciasto ze ściereczki, posmarować pozostałą śmietaną. Orzechy grubo posiekać i obsypać roladę. Można dodać czekoladowe gwiazdki. Smacznego.
Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim ciastem. Bardzo jestem ciekawa jego smaku :D Być może wypróbuję na święta ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam;)
UsuńOrzechy i mandarynki to super połączenie, pyszna musi być taka rolada:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyszla przepyszna:)
UsuńCudowna
OdpowiedzUsuńKupiłam ksylitol. Nie wiesz ile mogłabym go dodać do tych ciastek?
OdpowiedzUsuńSorry, pod złym postem dodałam pytanie. Chodziło mi o to ile ksylitoliu dodać do ciastek orzechowych?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej może być też ksyliol,w sumie w takiej ilości jak erytrol.
Usuńwoow ale super wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję, też jestem z niej bardzo zadowolona:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń🙂
Usuń