sobota, 27 listopada 2021

Orzechowa rolada ze śmiataną i mandarynkami

Witajcie, witajcie:)

I jak mija Wam weekend? Ja wreszcie czuję się lepiej, więc popełniłam pyszne i proste ciasto. Roladę orzechową. Sprawdzi się na wiele okazji. Z całą pewnością na święta. Uważam,że rolada to bardzo dekoracyjne ciasto. Bardzo lubię je piec, tym bardziej, ze to ulubione ciasto mojego męża:)

Ja zrobiłam roladę z samego rana i już po obiedzie do kawki było pyszne ciasto. Oczywiście najlepiej smakuje kolejnego dnia,  gdy biszkopt zmięknie, ale na " świeżo" też daje radę 😉

Miłej niedzieli😀



Biszkopt orzechowy:

120 g orzechów włoskich łuskanych 

5 jajek rozm. M

5 łyżek drobnego cukru 

5 łyżek erytrolu 

5 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa:

330 ml śmietany 30%

2 łyżki erytrolu 

Skórka otarta z 1 mandarynki 

Dodatkowo:

2 mandarynki 

2 łyżki orzechów włoskich łuskanych 

1 łyżka czekoladowych gwiazdek- opcjonalnie 


Biszkopt:

Orzechy zmielić w blenderze ,w pojemniku z ostrzami. Odłożyć na bok. Oba cukry wymieszać i również odłożyć na bok. 

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać mieszankę cukrów i ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i mieszać mniejszych obrotach miksera. 

W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem I przesiać do masy jajecznej. Dodać zmielone orzechy I delikatnie wymieszać. 

Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 10-12 minut. 

Wyjąć z piekarnika, przełożyłysmy na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować biszkopt. Zostawić do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:

Zimną kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Dodać otartą skórkę z mandarynki i wymieszać. 

Wykonanie:

Biszkopt rozwinąć i rozsmarować masę ( 2-3 łyżki odłożyć na później). Ułożyć 2 rzędy cząstek mandarynki i ponownie zrolować biszkopt. Owinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na 2 godziny. 

Po tym czasie uwolni ciasto ze ściereczki, posmarować pozostałą śmietaną. Orzechy grubo posiekać i obsypać roladę. Można dodać czekoladowe gwiazdki. Smacznego. 






12 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim ciastem. Bardzo jestem ciekawa jego smaku :D Być może wypróbuję na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i mandarynki to super połączenie, pyszna musi być taka rolada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam ksylitol. Nie wiesz ile mogłabym go dodać do tych ciastek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sorry, pod złym postem dodałam pytanie. Chodziło mi o to ile ksylitoliu dodać do ciastek orzechowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej może być też ksyliol,w sumie w takiej ilości jak erytrol.

      Usuń