Dzień dobry:)
Dzisiaj zapraszam Was na kolejną propozycję do czego wykorzystać orzechy. Ja przygotowałam takie oto ciacha. Moje córcie były zachwycone, co rusz otwierały pudełko na ciastka. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję. Robi się je niezwykle szybko, z całą pewnością trzeba je przygotować z dziećmi;) będą piękną ozdobą świątecznego stołu. A może przygotujecie na szkolne świąteczne kiermasze, które pewnie nie długo będą się odbywać?!
Udanego dnia, ja już czuje się lepiej. W poniedziałek trzeba wracać do pracy, więc najwyższa pora wracać do zdrowia 😄
150 g orzechów włoskich (łuskanych)
250 g mąki
4 łyżki erytrolu
3 łyżki drobnego cukru
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
Orzechy do dekoracji
Orzechy zmielić. Przesypać do miski, dodać oba cukry I proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać jajka i kawałki masła i szybko posiekać. Następnie szybko wyrobić na jednolite ciasto ( można też wszystkie składniki zmiksować w malakserze i potem szybko zagnieść na jednolite ciasto).
Z ciasta brać porcję po 45 gram i formować kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić duże odstępy.
Kuleczkę rozpłaszczyć szpatułka. Na środku każdego ciastka wcisnąć po 2-3 kawałki orzechów.
Piec w 160 st z termoobiegiem około 15-18 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego.
idealne do chrupania przy filmie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńUwielbiam orzechy, a ciasteczka wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńTo ja chyba z migdałami upiekę, bo kupiłam cały kilogram
OdpowiedzUsuńMyślę, że migdały też się świetnie sprawdzą. Trzeba używać tego co akurat mamy pod ręką.
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :) Idealne do pracy jak i na weekend do kawki :)
OdpowiedzUsuńI taki był zamysł, do pracy, szkoły i do kawki:)
Usuńbardzo lubię orzechowe smaki
OdpowiedzUsuńJa właśnie też:)
Usuń