Dzień dobry:)
Zapraszam Was na przepis, który już dawno zrobiłam, ale gdzieś w czeluściach bloga mi się zapodział;). Przepis na chleb z użyciem zakwasu instat. Jest to naprawdę dobry produkt, chleb wyszedł wilgotny i smaczny. Kiedyś sama przygotowywałam zakwas, ale ostatnio coś nie mam do niego ręki i mi nie wychodzi. I wtedy można wspomóc się takim fajnym produktem. Serdecznie polecam:)
75 g mąki żytniej
225 g mąki razowej
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 żytni zakwas instant
2 opakowania drożdży instant
500 ml wody letniej
5 g cukru
1,5 łyżeczki soli
Do 100 ml wody dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
Do dużej miski przesypać wszystkie mąki, dodać zakwas, sól oraz cukier. dodać rozpuszczone drożdże. Wstępnie wymieszać robotem z końcówką haka. Następnie stale mieszając wlewać pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto 10 minut( ciasto jest dość luźne i klejące, ale takie ma być). Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 do wyrośnięcia.
Duża formę do zapiekania spryskać 2-3 razy oliwą w sprayu i przełożyć do niej ciasto. Ponownie przykryć go ściereczką i odstawić na pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, w zależności od sprawności piekarnika. Ostudzić i uwolnić z formy.
Smacznego.
100 g to 198kcal.
taki ciepły chlebek i masełko-pychota!
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńale piękny chleb, ależ musi być pyszny i do tego zdrowy:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńPyszny, zdrowy i pożywny chlebek <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń