wtorek, 30 sierpnia 2022

Pomidorówka z pastą curry na pomidorach z puszki

Dzień dobry:)

Wczoraj wróciłam do pracy,a jak wielu z Was wie pracuję jako listonosz. Praca daje dużo satysfakcji, ciągle coś się dzieje i co dzień spotykam mnóstwo życzliwych ludzi:). Jedyny minus to nieprzewidywalna pogoda. Ale i z tym sobie jakoś radzę. A wiadomo, że na smutki i kiepską pogodę najlepsza jest zupa, a dokładniej zupa pomidorowa 🙂 tym razem podkręciłam smak pastą curry. Zupa jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. A obawiam się  że niebawem wszystkim coś przyda się na rozgrzanie, nie tylko listonoszom. Serdecznie zapraszam na zupkę 😄

1 duża marchewka 

1 pietruszka 

1 ząbek czosnku 

8 cm pora 

1 liść laurowy 

2-3 ziarenka pieprzu czarnego 

2 łyżki oleju 

1200 ml wody 

1 puszka pomidorów w całości 

1 płaska łyżeczka czerwonej pasty curry 

Sól do smaku 



Warzywa umyć i osuszyć. Obrać. Czosnek pokroić drobno, por również ( ja użyłam liści pora). Marchewkę i pietruszkę pokroić w średniej wielkości kostkę. 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i por. Podsmażać około 2 minuty, dodać twarde warzywa. Po kolejnych 2 minutach dodać liść laurowy, pieprz oraz wodę. Doprawić do wrzenia. Następnego dodać sól. Gdy warzywa będą na wpół miękkie do garnka przelać zmiksowane pomidory wraz z pastą curry. Gotować do miękkości warzyw.  W razie konieczności doprawić solą, podawać z ryżem lub ulubionym makaronem. Smacznego. 






9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową. Tej wersji nie znałam, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, czas gorących i sycących dań zbliża się nieubłaganie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa wersja pomidorowej, faktycznie idealnie pasuje na pierwsze chłodne jesienne dni :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń