Dzień dobry:)
I jak minął Wam tydzień? U mnie pracowicie, oprócz pracy zawodowej, w domu mały remoncik. Córcie zapragnęły zmian w swoim pokoju, więc było malowanie, przestawianie mebli i nowe dodatki. A po takiej twórczej pracy trzeba było zjeść coś pysznego. I tak powstała kanapka na ciepło z kotletem mielonym i pomidorami. Jest to kolejny pomysł na nutę zero waste,jak wykorzystać samotnego kotlecika który został z obiadu. Proste danko,a naprawdę bardzo pyszne wyszło. Przygotujcie i przekonajcie się sami. Udanego weekendu:)
2 grubsze kromki chleba
1 kotlet mielony
2 plastry cukinii
1 pomidor
1/2 trójkąta serka topionego
15 g sera żółtego
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem
1 łyżka słodkiego sosu chili
Szczypta soli
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Drobno pokroić, przełożyć do miseczki. Dodać sos chili oraz starty lub drobniutko pokrojony ser żółty. Doprawić solą, wymieszać i odłożyć na bok.
Plastry cukinii posmarować olejem, oprószyć suszonymi pomidorami i obsmażyć je z obu stron na rozgrzanej patelni.
Jedną z kromek posmarować serkiem, ułożyć przekrojony kotlet mielony, a na wierzchu ułożyć plastry cukinii. 1/3 pomidorów ułożyć na cukinii i przykryć drugą kromka chleba. Ułożyć resztę pomidorów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, zapiekać 10 minut. Podawać od razu. Smacznego.
To ja powiem szczerze że specjalnie robię zawsze więcej tych kotletów żeby potem mieć na taką kanapkę, lepsze to i smaczniejsze niż wędlina ze sklepu :D Także dla mnie pycha :D
OdpowiedzUsuńsuper! sama lubię kotlety z pieczywem na drugi dzień:)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, żeby zabrać gdzieś nad wodę lub na wędrówkę!
OdpowiedzUsuńTeż tak podaję mielone, jeśli coś zostanie z obiadu :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
ja poposzetaką wypasiona kanapeczkę
OdpowiedzUsuńAle super, uwielbiam takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuń