Witajcie!:)
To jest ten dzień, w którym wyjeżdżamy nad morze! Jupi! Jeszcze tylko dniówkę w pracy przetrwać i w drogę. Walizki zapakowane, koszyk z jedzeniem również. Idealne na podróż będą takie rogaliki z marmoladą. Łatwe w " obsłudze "i pyszne. Ja już nie dawałam lukru i cukru pudru bo uważam że są wystarczająco słodkie, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie abyście tak sobie zrobili:)
Życzę Wam udanych i miłych dni, odezwę się za około 14 dni:))
650 g mąki typ 650
10 g drożdży instant
80 g cukru
3 jajka
Szczypta soli
300 ml mleka
150 g masła lub margaryny tortowej ( miękkie)
Marmolada
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. W kolejnym kroku dodać cukier i drożdże i ponownie wymieszać. Jajka roztrzepać w miseczce ( odrobinę odłożyć do posmarowania rogalików),dodać do sypkich składników, wymieszać. Stopniowo dodawać letnie mleko i wyrabiać ciasto.
Masło pokroić na mniejsze kawałki i po kawałku wkładać do ciasta i zagniatać, aż się połączy. Postępować tak do czasu skończenia masła. Po dodaniu ostatniego kawałka masła zagniatać ciasto 5 minut. Następnie przełożyć do miski i odstawić na godzinę lub półtorej do podwojenia objętości.
Odłożyć na 15-20 do wyrobić. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st i piec rogaliki około 15-18 minut. Wyjąć ostudzić na kratce. Można oprószyć cukrem lub polukrować ale sądzę ,że są wystraczająco słodkie.
Uwielbiam rogaliki z marmoladą! Udanego wyjazdu :) My już znad morza wróciliśmy, ale z chęcią pojechałąbym ponownie. Właściwie to moglabym tam mieszkać ;)
OdpowiedzUsuńMonia rogaliki wyszły idealne 😋 udanego wypoczynku 🌞
OdpowiedzUsuńŚliczne rogaliki, jak z najlepszej cukierni :) udanego wypoczynku :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Uwielbiam takie rogaliki :) uwielbiam te spod ręki mojej mamy. Jakimś cudem smakują mi najbardziej na świecie :D :P
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńfajne rogaliki
OdpowiedzUsuńCudowna klasyka
OdpowiedzUsuń