piątek, 3 października 2025

Zapiekane rurki makaronowe

Dzień dobry 🙂 

Macie ochotę na zapiekankę makaronową? U nas w domu mogłabym być co drugi dzień. Dziewczyny ostatnio bardzo makaronowe się zrobiły. Co mnie także cieszy,bo wtedy mogę przemyć trochę warzyw,bo w sosie pomidorowym i z serem Darunia nie zauważa warzyw 😉 tym razem zamiast " zwykłego" makaronu użyłam rurek czyli makaron cannelloni. Danie to może nie jest szczególnie urodziwe, bo z wiadomych powodów rurki nie utrzymują kształtu. Ale zapiekanka jest tak smakowita, że mniej urodziwy wygląd ma drugorzędne znacznie. A jak u Was? Jakie zapiekanki makaronowe robicie najczęściej? Dajcie znać w komentarzach 🙂 udanego weekendu 🥰 





770 g schabu bez kości 

250 g cukini 

2 marchewki 

3 ząbki czosnku 

250 g pieczarek 

250 g makaronu cannelloni 

2 łyżki oleju 

2 łyżki słodkiego sosu chili 

2 czubate łyżki ketchupu 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 

50 g pecorino

Dodatkowo:

350 g passaty pomidorowej 

1 puszka pomidorów 

200 g tartej mozzarelli

Blacha 



Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce na małych oczkach. 

Wszystkie warzywa rozdrobnić w malakserze. 

W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa, zeszklić. Następnie dodać mięso i dusić całość do miękkości składników. Doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku . Dodać sos oraz ketchup i gotować jeszcze dwie minuty. 

Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać pecorino i wymieszać.

Makaronowe rurki( surowe )porządnie nadziać przygotowanym mięsem i układać w formie wysmarowanej masłem.

Do dzbanka przełożyć passatę oraz pomidory z puszki i dokładnie zmiksować. 

Sos wylać na makaron i obficie posypać serem. Przykryć forme folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st z termoobiegiem i zapiekać przez 35 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową i dopiec kolejne 5-7 minut. Smacznego.











11 komentarzy:

  1. Oj tak- my też tacy mocno makaronowi ;) Żartujemy sobie nawet, że moglibyśmy mieszkać we Włoszech- dieta idealna dla nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką wersję uwielbia moja rodzinka. Ja przygotowuję wegetariańską.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie bardzo lubimy 😋 Makaron możemy jeść dosłownie pod każdą postacią,nawet udało mi się przekonać męża do makaronu razowego 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką zapiekankę pochłonęłabym w całości. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie! Lubimy takie dania. Mój mąż czasem robi podobne zapiekanki makaronowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię wszystko z makaronem ,teraz to głównie gotowany bo dla samej trudno takie zapiekanki robić, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł. Zapiekanka wygląda przepysznie! 😍 U mnie najczęściej króluje ta z brokułami i kurczakiem, a makarony serwuję często. Makaron jest dobry na wszystko 😁.
    Udanego weekendu! 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chętnie :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszota!! Dawno już nie robiłam canelloni. Ostatnio miałam muszle z tuńczykiem i mascarpone i zieloną lasagne czyli ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham takie makaronowe dania :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Oryginalny przepis. Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń