środa, 8 października 2025

Bułki z kurczakiem i pieczarkami

Dzień dobry 🙂 

Dziś chciałam Wam zaprezentować pomysł w stylu zero waste. Trochę taki pomysłów mam w swojej kolekcji, ale każdy kolejny jest mile widziany. Dziś o wykorzystaniu mięsa tzw. porosłowego. Gdy już się Wam przejadły wszelkie farsze do pierogów czy naleśników na bazie takiego mięsa, można przygotować takie oto bułeczki. Są pyszne na ciepło i zimno. Ja zabierałam do pracy i jadłam na zimno,a rodzinka kładła na wierzch plasterek sera i ogrzewali w mikrofali i wychodziła domowa zapiekanka na szybko. Skusicie się ? Serdecznie Was zachęcam do takiego pomysłu 😁





650 g mąki pszennej typ 550

70 g roztopionego masła 

3 jajka 

2 łyżeczki cukru 

1 łyżeczka soli 

1 opakowanie drożdży instant 

Ok. 230 ml letniej wody 

Farsz:

300 g mięsa drobiowego z rosołu 

250 g pieczarek 

1 cebula 

2 łyżki oleju 

Sól pieprz 

1/2 łyżeczki czerwonego curry 



Farsz:

Mięso z rosołu pokroić w drobną kostkę. Cebulę także. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić do odparowania płynów. Na patelnię wrzucić kurczaka i smażyć dalej przed 3-4 minuty. Doprawić do smaku. Ostudzić.

Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i sól Wymieszać.

Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać wodę i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. 

Stopniowo dodawać roztopione masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 jednakowych porcji. 

Każdą porcję ciasta uformować w zgrabną bułeczkę i odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.




Po tym czasie w bułce zrobić zagłębienie w bułce. W każde zagłębienie nałożyć po 2 łyżki farszu.

Brzegi bułki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ( góra dół) i piec około 20 minut.

Ostudzić na kratce. Smacznego.










15 komentarzy:

  1. Taka bułeczka wygląda przepysznie. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł i inspiracja kulinarna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż nabrałam ochoty na taką bułeczkę <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapewne pyszniutkie, ja z drobiowego rosołowego robię galaretkę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super pomysł! Takie otwarte bułeczki 😍😀 z pysznym farszem. Zapisane w ulubionych 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności! Pozdrawiam serdecznie kochana ♥️

    OdpowiedzUsuń
  8. No takie zapiekanki to gastronomiczna bomba. Powinnaś robić karierę w gastro.
    Serdecznie pozdrawiam 🤗 🫶

    OdpowiedzUsuń
  9. Te bułeczki wyglądają przepysznie! Na pewno tak też smakują bardzo chciałbym ich spróbować. Muszę koniecznie je zrobić, mam szczerą nadzieję że mi wyjdą 😁 ja z mięsa po rosole często robię potrawkę z kurczaka. Robię zasmażkę dodaję groszek trochę rosołu i warzywka. Naprawdę pyszne z ryżem 🥰 pozdrawiam serdecznie i dziękuję za kolejną fantastyczną kulinarną inspirację. 💕

    OdpowiedzUsuń
  10. Brawo! Życzyłabym sobie, aby wszystkie młode gospodynie umiały tak apetycznie wykorzystywać tzw. "resztki" :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo pomysłowo! Całość wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetny pomysł! 😍 Uwielbiam takie przepisy w duchu zero waste – nic się nie marnuje, a jeszcze wychodzi coś pysznego! Bułeczki wyglądają obłędnie, idealne do pracy albo na szybki lunch 😋 Muszę koniecznie wypróbować ten patent z mięsem z rosołu 👏

    OdpowiedzUsuń