Dzień dobry 🙂
Mam pytanie - lubicie na zimno pieczeń rzymską czy jak niektórzy nazywają klops na zimno? Ja lubię raz na jakiś czas zrobić takie mięsko do chleba. Przez lata korzystałam z gotowego mięsa mielonego. Odkąd w zeszłym roku kupiłam robota wielozadaniowego, który ma także maszynkę do mielenia mięsa, kupuję mięso w kawałku i sama mielę. Od dłuższego czasu bardzo polubiłam się ze schabem. I z tego mięsa właśnie zrobiłam tą pieczeń. W związku z tym że to stosunkowo chude mięso, dodałam trochę boczku i wyszedł bardzo smakowity " obkład" do chleba. Serdecznie polecam wypróbować ten pomysł.
Życzę Wam udanego tygodnia,w zdrowiu przede wszystkim, bo u mnie kryzys. Dopadło mnie przeziębienie,a z wiadomych powodów niestety nie mogę zostać w domu... Wszystkiego dobrego 🙂
700 g schabu bez kości
125 g wędzonego boczku
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu białego
Cebulę, czosnek oraz boczek drobno pokroić. Przesmażyć na oleju na złoty kolor.
Schab zmielić w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami. Dodać zawartość patelni i także zmielić.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Keksowkę wysmarować masłem i przełożyć masę mięsna, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st i piec 70-80 minut. Smacznego.
Przekażę przepis mamie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej pieczeni.
OdpowiedzUsuńPysznie. Zdrowia!
OdpowiedzUsuńLubię I zawsze lubiłam i tą sklepową, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubimy i na zimno i na ciepło 😋też mielę mięso już od lat ,nie kupuje mielonego.... Pozdrawiam i życzę miłego dnia 😘
OdpowiedzUsuńAle apetyczna pieczeń :) ja też lubię na zimno, nawet bardziej niż na ciepło :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Prezentuje się super :) Mój tato bardzo lubi takie dania. U nas ostatnio dużo pieczonych warzyw, zajadamy to, co zostało jeszcze w warzywniku. Zdrowia i łączę się w bólu, przewiało mnie podczas sobotnich prac w ogrodzie. ♥♥
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twoja pieczeń, chętnie bym taką zjadła.
OdpowiedzUsuńŻyczę zdrówka i Pozdrawiam serdecznie :)
Od czasu do czasu robię podobne pieczenie. Wszyscy je lubimy. Twoja wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍁🍄🍁🍄🍁
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczeń rzymską, jednak ostatni raz jadłam ją jak jeszcze mieszkałam z rodzicami i robiła ją moja mama :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam, szczególnie że ostatnio wolę upiec coś na chleb niż kupować gotowe wyroby.
OdpowiedzUsuńNie lubię pieczeni, ale Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i w wyobraźni czuję jej zapach!
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na "chlebkowy" dodatek, Moniu.
OdpowiedzUsuńJa lubię mięsko we wszelakiej postaci, dlatego chętnie jem taką pieczeń i na ciepło i na zimno. A zdecydowanie wykonanie takiego dodatku do pieczywa własnoręcznie, wychodzi dużo lepiej, niż kupno gotowego w sklepie.
Twoja pieczeń wygląda bardzo smakowicie i z pewnością tak samo smakuje.
Zdrowia Ci życzę, Monia... dbaj o siebie :)
Pyszna pieczeń 🧡. Ja bardzo lubię takie domowe mięsiwo :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci dużo zdrowia i szybkiego powrotu do pełni sił 💚. Pozdrawiam ciepło 🤗
Oj dawno nie robiłam, a pyszna jest taka domowa pieczeń ^_^
OdpowiedzUsuńHi, amazing blog, I follow you 77, maybe follow back?
OdpowiedzUsuńhttps://myfashionworldbyt.blogspot.com/
A w takiej wersji tzn. ze schabu jak dotąd nie robiłam. Wygląda smakowicie, i jest zdecydowanie chudsza niż np. pieczeń zrobiona z mielonej karkówki 😉 Bardzo lubię wersję na zimno, wtedy obowiązkowo z musztardą 😅.
OdpowiedzUsuńNo tak ... jesień sprzyja niestety przeziębieniom. Ja już też mam jedno za sobą, ale jak sie pracuje w dużym skupisku ludzi (czyli sklepie) to jest nieuniknione. Niby mam swój office oddzielny, ale dużo biegam po sklepie i łapię te dziadoskie wirusy 😉 Życzę duuuużo zdrówka!
Wspaniały efekt. Ja oczywiście zrobiłabym tę pieczeń bez czosnku, ale reszta składników mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy rzymskie pieczenie, tam można dodać niemal każde mięso i zawsze wychodzi dobra. Pod warunkiem oczywiście, że doda się boczusiu lub podgardla ;-D
OdpowiedzUsuń