poniedziałek, 6 października 2025

Pieczeń rzymska wg Moniki

Dzień dobry 🙂 

Mam pytanie - lubicie na zimno pieczeń rzymską czy jak niektórzy nazywają klops na zimno? Ja lubię raz na jakiś czas zrobić takie mięsko do chleba. Przez lata korzystałam z gotowego mięsa mielonego. Odkąd w zeszłym roku kupiłam robota wielozadaniowego, który ma także maszynkę do mielenia mięsa, kupuję mięso w kawałku i sama mielę. Od dłuższego czasu bardzo polubiłam się ze schabem. I z tego mięsa właśnie zrobiłam tą pieczeń. W związku z tym że to stosunkowo chude mięso, dodałam trochę boczku i wyszedł bardzo smakowity " obkład" do chleba. Serdecznie polecam wypróbować ten pomysł.

Życzę Wam udanego tygodnia,w zdrowiu przede wszystkim, bo u mnie kryzys. Dopadło mnie przeziębienie,a z wiadomych powodów niestety nie mogę zostać w domu... Wszystkiego dobrego 🙂 




700 g schabu bez kości 

125 g wędzonego boczku 

2 jajka 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

6 łyżek bułki tartej 

2 łyżki oleju 

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka pieprzu czarnego 

1/2 łyżeczki pieprzu białego 



Cebulę, czosnek oraz boczek drobno pokroić. Przesmażyć na oleju na złoty kolor.

Schab zmielić w maszynce do mięsa z drobnymi oczkami. Dodać zawartość patelni i także zmielić.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 

Keksowkę wysmarować masłem i przełożyć masę mięsna, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st i piec 70-80 minut. Smacznego.








21 komentarzy:

  1. Lubię I zawsze lubiłam i tą sklepową, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy i na zimno i na ciepło 😋też mielę mięso już od lat ,nie kupuje mielonego.... Pozdrawiam i życzę miłego dnia 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczna pieczeń :) ja też lubię na zimno, nawet bardziej niż na ciepło :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się super :) Mój tato bardzo lubi takie dania. U nas ostatnio dużo pieczonych warzyw, zajadamy to, co zostało jeszcze w warzywniku. Zdrowia i łączę się w bólu, przewiało mnie podczas sobotnich prac w ogrodzie. ♥♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje Twoja pieczeń, chętnie bym taką zjadła.
    Życzę zdrówka i Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od czasu do czasu robię podobne pieczenie. Wszyscy je lubimy. Twoja wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍁🍄🍁🍄🍁

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pieczeń rzymską, jednak ostatni raz jadłam ją jak jeszcze mieszkałam z rodzicami i robiła ją moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skorzystam, szczególnie że ostatnio wolę upiec coś na chleb niż kupować gotowe wyroby.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię pieczeni, ale Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie i w wyobraźni czuję jej zapach!

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały pomysł na "chlebkowy" dodatek, Moniu.
    Ja lubię mięsko we wszelakiej postaci, dlatego chętnie jem taką pieczeń i na ciepło i na zimno. A zdecydowanie wykonanie takiego dodatku do pieczywa własnoręcznie, wychodzi dużo lepiej, niż kupno gotowego w sklepie.
    Twoja pieczeń wygląda bardzo smakowicie i z pewnością tak samo smakuje.
    Zdrowia Ci życzę, Monia... dbaj o siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna pieczeń 🧡. Ja bardzo lubię takie domowe mięsiwo :)
    Życzę Ci dużo zdrowia i szybkiego powrotu do pełni sił 💚. Pozdrawiam ciepło 🤗

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj dawno nie robiłam, a pyszna jest taka domowa pieczeń ^_^

    OdpowiedzUsuń
  14. Hi, amazing blog, I follow you 77, maybe follow back?

    https://myfashionworldbyt.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. A w takiej wersji tzn. ze schabu jak dotąd nie robiłam. Wygląda smakowicie, i jest zdecydowanie chudsza niż np. pieczeń zrobiona z mielonej karkówki 😉 Bardzo lubię wersję na zimno, wtedy obowiązkowo z musztardą 😅.
    No tak ... jesień sprzyja niestety przeziębieniom. Ja już też mam jedno za sobą, ale jak sie pracuje w dużym skupisku ludzi (czyli sklepie) to jest nieuniknione. Niby mam swój office oddzielny, ale dużo biegam po sklepie i łapię te dziadoskie wirusy 😉 Życzę duuuużo zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały efekt. Ja oczywiście zrobiłabym tę pieczeń bez czosnku, ale reszta składników mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubimy rzymskie pieczenie, tam można dodać niemal każde mięso i zawsze wychodzi dobra. Pod warunkiem oczywiście, że doda się boczusiu lub podgardla ;-D

    OdpowiedzUsuń