środa, 29 października 2025

Cukierek albo pikus ( ciasteczka z orzechami laskowymi)

Dzień dobry 🙂 

I nadszedł ten czas w którym bardzo kiepsko się robi zdjęcia przygotowanych dań. Dni krótkie i co gorsza bardzo ponure. Zdjęcia nie są więc tak jasne jakbym sobie tego życzyła. Mam nadzieję jednak że widać jakie smakowite są te ciasteczka. Za dwa dni odbędzie się halloween. Ja generalnie nie uczestniczę w tym wydarzeniu,ale moja starsza córka od 2-3 lat wychodzi ze znajomymi,a potem robią imprezę, więc niejako ten nastrój mimo woli mi się udziela. I o ile te wszystkie stwory, potwory i kościotrupy mnie przerażają,o tyle dzielenie się cukierkami bardzo mi się podoba. W związku z tym, że młodsza nie wychodzi na polowanie na cukierki ( też nie lubi się bać,ma to po Mamusi 😉), chciałam żeby też coś miała z tego dnia. No i musiałam wykorzystać moje nowe foremki do ciastek, więc powstały takie w kształcie cukierków. A że mam duży zapas orzechów laskowych,bo mąż podczas wyjazdu służbowego kupił od gospodarza no to są orzechowe. Pyszne, chrupiące i mocno orzechowe. Darunia zadowolona. Stwierdziła nawet że chyba ze wszystkich wypieków jakie robię to domowe ciasteczka lubi najbardziej. Czyli trzeba uruchomić wyobraźnię i ruszyć z produkcją 😉

Serdecznie polecam i udanej środy życzę 🎃🎃🎃🕸️🕸️🕸️




100 g orzechów laskowych łuskanych ( najlepiej świeżych)

150 g mąki krupczatki

50 g mąki pszennej 

2 żółtka 

100 g drobnego cukru do wypieków 

100 g miękkiego masła 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

50 g gorzkiej czekolady 

Posypka cukrowa - opcjonalnie 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przełożyć do małej miseczki obie mąki,dodać proszek do pieczenia,wymieszać, przesiać i odstawić na bok.

Orzechy zmielić w młynku do kawy.

Do misy robota przełożyć masło, dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Dodać żółtka i ponownie zmiksować.

Wsypać mąkę oraz orzechy i wyrobić na gładkie ciasto. W razie czego dodać bardzo zimną wodę.

Gładkie ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Następnie podzieli ciasto na pół i rozwałkować ( pracować z jedną porcja ciasta a druga niech czeka w lodówce, trzeba pracować szybko). Foremką wycinać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić blachę do lodówki na godzinę.

Piec w 170 st i piec około 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i udekorować ciastka, opcjonalnie dodać posypkę cukrową. Smacznego.











7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł,wyglądają naprawdę super. Na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki świetny pomysł na halloweenowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka, apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczka do kawki jak najbardziej 👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Monia, jaka Ty jesteś jeszcze szczęśliwa, że masz swoją gromadkę całą przy sobie! U mnie tak niedawno było pełno dzieci, ich przyjaciół, chłopaków, dziewczyn, znajomków, a teraz czekamy z małżonem, kto tam z H&C się pojawi... Dobrze, że chociaż ta Matyldzia lubi z "babćką" gotować :-) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ło matko! Myślałam, że to kraby :)

    OdpowiedzUsuń