Dzień dobry:)
Do Wigilii zostało 38 dni, więc myślę, że to dobra pora na pierwsze pomysły świąteczne 😉 dlatego na pierwszy ogień idą proste, ale mocno orzechowe i dosyć efektownie wyglądające ciastka. Ostatnio złapałam się na tym, że w tym okresie przedświątecznym piekę więcej ciastek niż w całym roku. A moje córcie za każdym razem szybko zjadają każdą ilość. A tymi ciastkami były wyjątkowo zachwycone, zresztą ja też jestem z nich bardzo zadowolona. Zapraszam więc na pierwszy przepis I tym samym sezon wypieków świątecznych uważam za otwarty 😃🌲🌲🌲
100 g orzechów włoskich łuskanych
120 g miękkiego masła
50 g masła orzechowego
1 jajko rozm.L
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki
3 łyżki śmietany 30%
Przygotować orzechy: posiekać drobno dużym nożem, następnie partiami mielić w młynku do kawy. Orzechy muszą być bardzo rozdrobnione.
Do miski przełożyć masło, dodać cukier i miksować na jasny krem przez 5 minut. Dodaj masło orzechowe i miksować kolejną minutę. Wbić jajka i miksować do połączenia składników. Następnie dodać orzechy oraz mąkę i wymieszać do połączenia. Śmietankę dodawać łyżka po łyżce i po raz ostatni wymieszać.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasto tworząc kształt ósemki.
Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do ładnego zrumnienienia. Wyjąć i ostudzić. Smacznego.
Super pomysł, który być może wdrożę w życie.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:)
UsuńOjjj ale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Miśka
miska-grabowska.pl
Bardzo dziękuję:)
UsuńKocham takie ciasteczka ! Super i jeszcze jak ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam domowe ciacha:)
UsuńPosuadam wyciskarkę do ciastek. I nie lada sily trzeba żeby zrobić takie ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPysznie! Idealna do kawy. :)
OdpowiedzUsuńO! To coś dla mnie 😍
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń