piątek, 25 listopada 2022

Pizza "słoneczko" z sosem z suszonych pomidorów i szynką

Dzień dobry:)

Za parę godzin zaczniemy ostatni weekend listopada. Weekend to jest bardzo dobry moment na zorganizowanie imprezy z okazji Andrzejek. W  tym roku wypadają w tygodniu, więc bezpieczniej imprezować w weekend 😉

Jeśli nie macie pomysłu co przygotować dla swoich gości, to ja proponuję pizzę, w nieco nietypowym wyglądzie. Pracy przy niej nie jest dużo więcej niż przy tradycjnej pizzy, a efekt jest naprawdę wow. Z pewnością zachwycicie swoich znajomych. Ja przygotowałam ją na obiad w środku tygodnia i  moja rodzinka była zaskoczona i zauroczona takim obiadem. Córki stwierdziły,że jest tak ładna, że szkoda jeść, ale zjadły ze smakiem 🙂 Do wieczora jest jeszcze kilka godzin, więc spokojnie zdążycie przygotować taką pizzę. Możecie się tylko luźno zainspirować smakami, w końcu każdy lubi co innego, najważniejsza jest forma podania, to ona tu robi największe wrażenie! To dzieła i udanego weekendu:)





Ciasto:

400 g mąki typ 650

150 ml wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

1 opakowanie drożdży suszonych

Sos:

80 g suszonych pomidorów

150 ml wrzątku

20 g sera mozzarella

1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:

80 g surowej szynki w plastrach

2 cebuli

6 większych pieczarek

2 łyżki oliwy

150 g mozzarelli

sól, pieprz do smaku



Do dużej miski przesypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól oraz cukier i stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać oliwę i wyrabiać dalej około 5 minut. Przełożyć do miski  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

W międzyczasie do miseczki przełożyć pomidory i zalać wrzątkiem. Zostawić na 30 minut, po czym zmiksować na gładko. Dodać bułkę tartą i startą mozzarellę i dokładnie wymieszać. 

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić, dodać 3-4 łyżki wody i dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki i dodać do cebuli. Dusić dalej do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie. 

Gdy ciasto wyrośnie, należy je krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy  38 cm ( u mnie taka blacha). Przełożyć na blachę, znaleźć środek placka i zrobić 8 nacięć od środka placka ku brzegom na długość około 8-10 cm. 



Następnie rozsmarować sos, nałożyć pieczarki i szynkę. 



Na koniec posypać tartą mozzarellą. Następnie pozostawione kawałki ciasta zawinąć ku brzegom, sklejając z brzegiem. 





Piekarnik rozgrzać do 250 st, góra-dół i zapiekać około 12-15 minut, w zależności od sprawności piekarnika. Podawać od razu. Smacznego.









15 komentarzy:

  1. jaka apetyczna pizza! super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaka fajna pizza. Nie widziałam jeszcze takiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super pomysł! Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo.. taka pizza bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ona efektownie wygląda! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My w tym roku imprezę odpuszczamy, ale taką pizzę to zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń