Dzień dobry:)
Za parę godzin zaczniemy ostatni weekend listopada. Weekend to jest bardzo dobry moment na zorganizowanie imprezy z okazji Andrzejek. W tym roku wypadają w tygodniu, więc bezpieczniej imprezować w weekend 😉
Jeśli nie macie pomysłu co przygotować dla swoich gości, to ja proponuję pizzę, w nieco nietypowym wyglądzie. Pracy przy niej nie jest dużo więcej niż przy tradycjnej pizzy, a efekt jest naprawdę wow. Z pewnością zachwycicie swoich znajomych. Ja przygotowałam ją na obiad w środku tygodnia i moja rodzinka była zaskoczona i zauroczona takim obiadem. Córki stwierdziły,że jest tak ładna, że szkoda jeść, ale zjadły ze smakiem 🙂 Do wieczora jest jeszcze kilka godzin, więc spokojnie zdążycie przygotować taką pizzę. Możecie się tylko luźno zainspirować smakami, w końcu każdy lubi co innego, najważniejsza jest forma podania, to ona tu robi największe wrażenie! To dzieła i udanego weekendu:)
Ciasto:
400 g mąki typ 650
150 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży suszonych
Sos:
80 g suszonych pomidorów
150 ml wrzątku
20 g sera mozzarella
1 łyżka bułki tartej
Nadzienie:
80 g surowej szynki w plastrach
2 cebuli
6 większych pieczarek
2 łyżki oliwy
150 g mozzarelli
sól, pieprz do smaku
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól oraz cukier i stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać oliwę i wyrabiać dalej około 5 minut. Przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie do miseczki przełożyć pomidory i zalać wrzątkiem. Zostawić na 30 minut, po czym zmiksować na gładko. Dodać bułkę tartą i startą mozzarellę i dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić, dodać 3-4 łyżki wody i dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki i dodać do cebuli. Dusić dalej do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie.
Gdy ciasto wyrośnie, należy je krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy 38 cm ( u mnie taka blacha). Przełożyć na blachę, znaleźć środek placka i zrobić 8 nacięć od środka placka ku brzegom na długość około 8-10 cm.
Następnie rozsmarować sos, nałożyć pieczarki i szynkę.
Na koniec posypać tartą mozzarellą. Następnie pozostawione kawałki ciasta zawinąć ku brzegom, sklejając z brzegiem.
Piekarnik rozgrzać do 250 st, góra-dół i zapiekać około 12-15 minut, w zależności od sprawności piekarnika. Podawać od razu. Smacznego.
jaka apetyczna pizza! super!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńWow, jaka fajna pizza. Nie widziałam jeszcze takiej.
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam:)
Usuńale super pomysł! Muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam i będzie mi bardzo miło:)
Usuńale super wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńOo.. taka pizza bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńno czasem uda mi się coś ciekawego zrobić, hihi;)
UsuńAle ona efektownie wygląda! Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję Kochana:)
UsuńAle pysznie!
OdpowiedzUsuńMy w tym roku imprezę odpuszczamy, ale taką pizzę to zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna pizza!
OdpowiedzUsuń