czwartek, 10 listopada 2022

Babeczki na bananowych chipsach

Witajcie w czwarteczek:)

Mam doskonały nastrój, ponieważ wybieramy się w podróż. Jedziemy na weekend nad nasze ukochane morze. To już chyba ostatni raz w tym roku, więc muszę tym zapachem i szumem nacieszyć się na zapas:) 

I już trochę mnie poznaliście więc wiecie, że w każdą podróż lubię zabrać jakieś domowe przekąski. najczęściej są to babeczki, chociaż za każdym razem inne. Tym razem zrobiłam babeczki na chipsach bananowych. A jak zwykle zadecydował o tym przypadek. W szafce kuchennej znalazłam paczkę chipsów bananowych z terminem do grudnia i naszło mnie, żeby naszykować babeczki. I udały się genialnie, niezbyt słodkie i sycące. I znów udało się niczego nie zmarnować:)

To ja znikam do auta, odezwę się w poniedziałek, a Wam życzę udanego i rodzinnego długiego weekendu:)





100 g chipsów bananowych 

150 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

250 ml jogurtu naturalnego 

2 jajka rozm. M 

50 g cukru 

50 g erytrolu 

100 g miękkiego masła 

Dodatkowo:

12 sztuk chipsów bananowych 

50 g gorzkiej czekolady 


Jogurt wyjąć z lodówki około godzinę przed pieczeniem. 

Chipsy bananowe zmielić blenderem z ostrzami. Odłożyć na bok. 

Do miski przełożyć masło, dodać oba cukry i utrzeć na jasny krem. Następnie stale ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać jogurt i wymieszać. 

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone chipsy i wymieszać mikserem. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. W każdą babeczkę wetknąć plasterek chipsa bananowego. 

Piec w 180 st przez 20-22 minuty. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, udekorować babeczki z wierzchu. Smacznego. 







10 komentarzy: