Dzień dobry:)
Dzisiaj zapraszam na obiad na słodko w zimowym klimacie. Tym razem do ciasta naleśnikowego dodałam korzenne przyprawy i wyszły bardzo aromatyczne naleśniczki. I zaczęłam się zastanawiać co do nich podać, bo miałam ochoty na coś z orzechami. W lodówce miałam pół opakowania serka mascarpone i nadzienie do naleśników skomponowało się samo. Obiad wyszedł tak pyszny, ze to aż niedopuszczalne 😁 naleśniki w takiej wersji są bardzo sycące, więc nie da się dużo zjeść na raz,ale doskonale smakują także na zimno. Skusicie się? Serdecznie polecam.
Naleśniki:
350 ml mleka
250 g mąki
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki oleju
po 1/4 łyżeczki zmielonego: imbiru, gałki, goździków, cynamonu ,kardamonu
Krem orzechowy:
130 g serka mascarpone
2 łyżki masła orzechowa
50 g orzechów łuskanych włoskich
1 łyżka cukru pudru lub zmielonego erytolu
Naleśniki:
Dobrze aby mleko było w temperaturze pokojowej, oczywiście można lekko pogrzać. Następnie wymieszać z jajkiem i żółtkiem. Stale miksując dodawać mąkę oraz przyprawy. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na ładny kolor.
Krem orzechowy:
Do serka mascarpone dodać masło i dokładnie razem utrzeć szpatułką. Następnie dodać cukier puder ( erytrol) oraz zmielone w blenderze z ostrzami orzechy. Wymieszać.
Na naleśniki rozsmarować po łyżce kremu i dowolnie składać, ja składałam jak krokiety. Smacznego.
Wow, takich naleśników jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
Usuńidealne by poczuć nastrój świąteczny!
OdpowiedzUsuńtaki był zamiar:)
UsuńAleż narobiłaś mi ochoty. Na pewno pięknie pachną.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, bardzo ładnie pachną:)
UsuńCudowne naleśniki Kochana :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
bardzo dziękuję:)
UsuńSuper pomysł na naleśniki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny pomysł, rewelacja :D
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję:)
UsuńKocham naleśniki, super pomysł z dodaniem przypraw korzennych:)
OdpowiedzUsuńoj my też uwielbiamy naleśniki, ich nigdy dość;)
Usuń