niedziela, 7 grudnia 2025

Świąteczne ciastka kakaowo- imbirowe

Dzień dobry 🙂 

Z okazji wczorajszych mikołajek upiekłam dla moich córuś ciastka kakaowo- imbirowe. Ozdobiłam je lukrem królewskim przy pomocy szablonu. Po raz pierwszy korzystałam z tego lukru. Zwykle działam przy użyciu lukru na bazie wody lub soku z cytryny. Nie mam więc jeszcze wyczucia jaką konsystencję powinien mieć, żeby dobrze się nakładał na ciastka. Ale i tak jestem zadowolona z efektu. A dziewczyny były zadowolone z niespodzianki. A wszystko zaczęło się od tego, że gdy zobaczyłam jak śliczne wzory mają zamówione przeze mnie w sieci szablony, wiedziałam że zrobię takie ciastka ze wzrokiem i to właśnie na mikołajki. Początkowo wzór miał być obsypany cukrem pudrem, ale gdy schowa się ciastka do pojemnika,to najczęściej cukier puder znika... doczytałam jak temu zapobiec, ale już po upieczeniu ciastek. Następny deser więc będzie przy użyciu nietopliwego cukru pudru,a te ciacha dostały lukier królewski. A Wy co myślicie o moich ciachach? 

Udanej niedzieli 🙂 





150 g mąki pszennej tortowej 

130 g mąki krupczatki 

20 g kakao 

75 g cukru pudru 

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 

200 g zimnego masła 

2 żółtka - zimne

Dekoracja:

1 białko -30 g

170 g cukru pudru 

Szablony świąteczne 



Masło pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.

Dodać mąkę, kakao, imbir cukier puder i żółta. Zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub śmietany kremówki. 

Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 5-7 mm i wycinać foremką ciastka ( ja użyłam okrągłej o średnicy 10 cm)

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Dekoracja:

Do czystej, odtłuszczonej miski ( ja przecieram sokiem z cytryny i wycieram do sucha) przełożyć białko i cukier puder.

Miksować na najniższych obrotach miksera lub robota przez 10 minut, aż powstanie gęsty lukier. 

Na ciastko przyłożyć szablon i mocno trzymać, aby się nie ślizgał ( ale uważać, aby nie złamać ciastka). Szapułką nakładać lukier na cały szablon i delikatnie zdjąć szablon z ciastka. Ciastka zostawić na kratce do zastygnięcia lukru. 

Smacznego.











12 komentarzy:

  1. Pieczenie ciasteczek na święta to nasza rodzinna tradycja. Przepis zapisany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie zakupić takie wzory do moich pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Są bajeczne jednak przy tej ilości pierników co piekę to za dużo roboty, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają. Mogły by być ozdobą na choinkę 🌲🌲

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow beautiful recipe, have a Nice sunday.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepięknie, chętnie sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę świetnie. Podoba mi się, że mimo pierwszego podejścia do lukru królewskiego udało Ci się uzyskać taki efekt – widać, że włożyłaś w to dużo pracy i precyzji. Pomysł ze szablonami jest super – dodaje ciasteczkom świątecznego charakteru i widać, że dziewczyny były zachwycone. Fajnie też, że dzielisz się przepisem i swoimi spostrzeżeniami na temat konsystencji lukru – to cenne wskazówki dla kogoś, kto dopiero zaczyna przygodę z dekorowaniem. Chyba spróbuję kiedyś takiego eksperymentu sam, bo efekty wyglądają naprawdę zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne ciasteczka. I do tego oryginalny sposób na dekoracje, muszę kiedyś sama ich wypróbować.
    Miłego niedzielnego popołudnia i dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasteczka. Nic dziwnego, że Twoje córki były
    zadowolone z prezentu mikołajkowego.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale śliczne ciasteczka! Pięknie je udekorowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne!! Już najadłam się samym patrzeniem! Ty się w tej szkole marnujesz!!

    OdpowiedzUsuń
  12. O jakie piękne! Idealne! Gratulacje kochana, skoro mówisz, że to Twoje pierwsze podejście, to nie wiem jak pięknie wyjdą te kolejne ... Spokojnego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń