piątek, 5 grudnia 2025

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na przepis, który jest zarówno całoroczny jak i świąteczny. Bo nie wiem jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam Wigili bez pierogów z kapustą i grzybami. Ale też jest to doskonała wersja na obiad w ciągu roku dla osób nie jedzących mięsa. Ja jednak dziś wstawiam ten przepis z powodu zbliżających się świąt. Kusi mnie jeszcze zrobienie pierogów z makiem albo suszoną śliwką, ale jestem prawie pewna, że tylko ja bym je zjadała...a jak ten temat wygląda u Was? Podajcie pierogi na Wigilię? Jeśli tak, to jakie? Chętnie się zainspiruje 😁

Udanego weekendu 🥰 




Ciasto:

600 g mąki 

1 łyżeczka soli 

2 łyżki oleju 

Ok. 300 ml wody 

Farsz:

400 g kapusty kiszonej 

25 g suszonych grzybów 

1 cebula 

2 łyżki oleju 

400 g pieczarek 

Sól pieprz do smaku 

3 łyżki bułki tartej 


Farsz:

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny.

Kapustę przełożyć do garnka, dodać grzyby wraz z wodą,w której się moczyły. Dodać jeszcze 1,5 szklanki wody i gotować całość do miękkości. 

Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Pieczarki także pokroić w dużą kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć do miękkości pieczarek. Następnie dodać kapustę z grzybami i poddusić całość jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ostatnim krokiem przygotowania farszu jest zmielenie w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Na koniec dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól.Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm. Nakładać farsz, zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z wody polane masełkiem i zezłoconą cebulką lub obsmazone maśle. Smacznego.









16 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi w tej odsłonie smakowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie wyobrażam sobie Wigilii bez pierogów .U nas z farszem grzybowym,to ulubione danie mojej córki 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne pierogi! A jakie nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają ,akurat nie mamy pierogów ani uszek na wigilię, taka tradycja,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pierogi. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas zawsze są pierogi i uszka. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To są chyba najlepsze pierogi 😁 nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Są na naszym wigilijnym stole odkąd pamiętam. Sama mam zamiar kontynuować tę tradycję. Jednak nie jemy ich w ciągu roku. Dlatego w grudniu musimy mieć ich tyle by jeść je przez cały tydzień ❤️😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie pierogi i czekam na nie cały rok. Najlepiej smakują w święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety u mnie w domu tylko ja lubię pierogi :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne pierożki 😍. Bardzo lubię pierogi z kapustą i grzybami, które u mnie również są na święta. Podajemy jeszcze ruskie, z samą kapustą oraz uszka z grzybami. Kocham je jeść, ale lepić już mniej 🙈. Udanego weekendu! 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam :) Twoje na zdjęciu wyglądają tak smakowicie, że na sam widok ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas od zarania dziejów tylko farsz ze słodkiej kapusty, cudo dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie walczę ze swoim wewnętrznym leniem - czy robić na Wigilię pierogi z kapustą i grzybami. Chyba mnie zmotywowałaś;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepysznie wyglądają! U mnie na Wigilię pierogów nie ma. Nie jesteśmy z mężem za bardzo "pierogowi" ;-) A jak najdzie mnie ochota to najczęście robię bez okazji, wtedy kiedy mam trochę więcej wolnego czasu. A jeśli miałabym wybierać farsz to zawsze zdecydowanie będzie to kapusta z grzybami :-))

    OdpowiedzUsuń