Dzień dobry:)
Święta, święta i po. Zostały Wam jakieś zapasy poświąteczne? Mnie nie,bo byliśmy na wyjeździe więc można na czysto zacząć gotowanie. Dlatego proponuję Wam bułki z dodatkiem podsmażonej cebulką. Niby zwykły składnik, a nadaje zupełnie innego smaku bułeczkom. Pracy w sumie nie wiele więcej. Gdy ciasto wyrasta można zająć się cebulką i po sprawie. Jeśli macie ochotę na takie bułeczki to zapraszam na przepis 🙂
1 cebula
20 g masła roślinnego
330 g mąki typ 650 + do podsypania
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 opakowania drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
400 ml letniej wody
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić i wrzucić cebulę. Usmażyć na rumiano, zdjąć z ognia i ostudzić.
Do dużej miski przełożyć obie mąki, cukier, sól oraz drożdże. Wymieszać. Następnie dodać wodę i 2 minuty energicznie mieszać łyżką.
Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uformować na prostokąt i nałożyć cebulę. Ciasto złożycie kilka razy i krótko wyrobię.
Następnie podzielić na 10 równych porcji- u mnie po 116 g. Uformować okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i zostawić na kolejne 30 minut.
Po tym czasie piekarnika ( góra-dół) rozgrzać do 180 st i piec około 25-27 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego.
Na pewno upiekę te bułeczki. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTo ja bardzo dziękuję 🙂
Usuńapetyczne bułeczki
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńAle pyszne bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakowały.
Usuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć 😍
UsuńTakiej wersji jeszcze nie robiłam, na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam!
UsuńTakie domowe bułeczki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda! 😀
UsuńSuper przepis. Często robię... Dodaje też czosnek. Mega dobre. Mega zdrowe. Pozdrowionka... Po świtach zrobiłam zapiekankę... Coś innego się chciało...
OdpowiedzUsuńZ czosnkiem też na pewno pycha, jeszcze nie robiłam. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńO tak! Cebulka "robi robotę"! Bułeczek nie piekłam,a le do chleba czasami dodaję :-)
OdpowiedzUsuńJa w ogóle bardzo lubię cebulkę,w każdej postaci 😉
Usuńkocham wszystko z cebulą:D
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie 😁
UsuńOMG, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńNa bułkę zawsze można się skusić 🙂
UsuńTe bułki muszą być smaczne. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńJakie puszyste! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńChyba się skuszę na upieczenie tych bułeczek. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńNo i znów kusisz ;)
OdpowiedzUsuńDomowe bułki to nie kuszenie,to styl życia 😀
UsuńŚwietne bułeczki. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🩷🌻🪻
UsuńA ja kupuję chleb cebulowy, więc te bułeczki zrobię na pewno! Uściski!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😘 serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńJakie apetyczne bułeczki i jakie muszą być aromatyczne i pyszne :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, były świetne!
UsuńJa ciągle jeszcze dojadam po świętach. A co do bułeczek to, jestem bardzo ciekawa ich smaku.
OdpowiedzUsuńWkrótce wszystko dojesz i będzie można upiec bułeczki 😀
UsuńWitam Cię cieplutko 🖐🙎♂️
OdpowiedzUsuńBardzo przepysznie wyglądają Twoje bułeczki. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że wzbogacamy pieczywo w błonnik pokarmowy 👍🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗🥰💖
A błonnik jest bardzo ważny 😀 bardzo dziękuję za odwiedziny 🙂
UsuńAle genialny przepis. Ja na święta zrobiłam roladki zawijane z szynki, z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo bułeczki pewnie też teraz zrobię :)
Kochana ależ mi miło, bardzo dziękuję i bardzo się cieszę 😘
UsuńCudowne bułeczki. Muszą być pyszne i bardzo aromantyczne 🥰
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! 🤗🌷
Brzmi pysznie! Dodatek podsmażonej cebulki z pewnością nadaje bułeczkom wyjątkowego smaku i aromatu. To świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych bułek pełnoziarnistych. Dzięki za podzielenie się przepisem, na pewno wypróbuję! 😊🍞
OdpowiedzUsuń