Dzień dobry 🙂
Dziś przepis - rozpusta czyli ciastka na bogato. Ale mimo wszystko w mniej kalorycznej wersji. Pewnie w to nie uwierzycie w ciągu tych dwóch miesięcy tylko jednego dnia jadłam kupne słodycze, było to na wycieczce po Malborku. I dlatego aby takie sytuacje się nie powtarzały od czasu do czasu przygotowuję sobie chudszą wersję słodkości. Wykonanie proste,szybkie i jest kontrola nad tym co jemy. W puszce wytrzymają dwa tygodnie. Skusicie się?
Udanego weekendu 🥰
200 g mąki orkiszowej jasnej
100 g erytrolu zmielonego na puder
20 g czekolady gorzkiej
20 g orzechów włoskich łuskanych
55 g białka
55 g masła roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki wody
Orzechy zmielić w młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać, albo także zmielić.
Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, dodać erytrol oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać białko, masło oraz czekoladę i orzechy. Wymieszać . Gdyby mieszanie było utrudnione dodać wodę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto, tworząc ciastko.
Piec w 180 st z termoobiegiem około 13 -15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
10 szt po około 118 kcal.
Smacznego.
Idealne do kawki.
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńPojadłabym sobie takich ciastek, pojadłabym.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało!
UsuńOj kusisz...Ślicznie wyglądają te różowe jabłuszka na stole. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, lubię takie bibeloty 🧡
UsuńCiasteczka prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Pięknie dziękuję 🙂
Usuńzdrowo i pysznie;)
OdpowiedzUsuńCzyli plan zrealizowany 😉
UsuńAle muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzekolada zawsze gwarancją sukcesu 😁
UsuńO i to jest coś dla mnie. Dziękuję 💓
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńFajne są i zapewne smaczne, mam nadzieję że erytrol da się zastąpić cukrem Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak najbardziej może być cukier.
UsuńNa pewno są to pyszne ciastka. Lubię i czekoladę i orzechy :)
OdpowiedzUsuńJa także 😀
UsuńMniam wyglądają mega smacznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper! Wyglądają jak babeczki i są tak apetyczne, że raczej na jednym ciasteczku trudno byłoby poprzestać:)
OdpowiedzUsuńJa niestety muszę 😁
UsuńOstatnio czytałam o właściwościach mąki orkiszowej i proszę bardzo na jaki przepis wpadłam! Koniecznie do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńCiasteczka wyglądają pysznie, super dodatek do kawki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 😘
UsuńTe ciasteczka wyglądają wspaniale, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kochana 🙂
UsuńTakie domowe ciasteczka to idealne i zdrowe zastępstwo kupnych słodyczy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńLooks so great with those walnuts! My favorite!
OdpowiedzUsuńThank You 🙂
UsuńŚwietne do kawki i aby zebrać ze sobą do pracy :) idealny zamiennik innych słodkości :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie do pracy w rejon zabierałam te ciacha 😀
UsuńWyglądają wspaniale! Co swoje wypieki, to swoje :)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda Kochana!🧡
Usuń