Dzień dobry:)
Dzisiaj chlebek na bogato. Dzięki dodaniu kaszy jaglanej chleb długo zachowuje wilgotność. Ja swój jadłam przez tydzień i każdego dnia był smaczny, bez odświeżania. Zachęcieni? Zapraszam dalej:)
100 g kaszy jaglanej- waga suchego produktu
150 g mąki razowej pszennej
80 g mąki razowej żytniej
400 g mąki typ 750
30 g otrąb pszennych
40 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
350 ml letniej wody
Kaszę wsypać do rondelka, prażyć. Gdy zacznie pachnieć przełożyć kaszę na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie do rondelka przełożyć kaszę i zalać 250 ml wody i ugotować kaszę do miękkości. Odcedzić I ostudzić.
Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, dodać drożdże i rozpuścić je. Dodać 100 g mąki pszennej i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać wszystkie mąki, dodać otręby I sól. Dodać kaszę i wymieszać. Dodać zakwas i 250 ml wody i wyrobić ciasto. Wystarczy 5 minut wyrabiać.
Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia potrwa to 1-1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do dwóch keksówek- mniejszej i większej. Zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 z termoobiegiem i piec około 50 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Idealne domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńNa pewno skorzystam z przepisu, bo kasza jaglana jest bardzo zdrowa i bardzo ją lubię. A bez pieczywa w domu ani rusz!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:) ja też bez pieczywa nie wyobrażam sobie życia 😉
UsuńMusiałbym spróbować, bo nie znam smaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMmm wygląda apetycznie :) Świetny przepis, naprawdę super wpis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję, aż się zarumnieniłam:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, uwielbiam pieczywo z dodatkiem kaszy jaglanej:)
OdpowiedzUsuńSycące i zdrowe pieczywo to ważna sprawa.
UsuńPiękny chlebek, ja już ponad rok nie kupiłam chleba tylko swoje pieczemy (bo mąż ma swój przepis, a ja swój ;)
OdpowiedzUsuńO proszę,to dopiero u Was pysznie jest:)))
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły Twoje chlebki. Dawno temu piekłam chleb z kaszą, był mięciutki i wilgotny, pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńCoś dla mnie, smacznie !
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń