piątek, 28 maja 2021

Tort makaronowy z warzywami

Witajcie w piątek:)

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę makaronową stylizowaną na tort. Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Doskonale sprawdzi się jako obiad albo kolacja na ciepło.  Serdecznie polecam i zapraszam:)




135 g marchewki 

360 g dyni piżmowej 

250 g cukinii 

130 g papryki czerwonej 

200 g mrożonego szpinaku 

60 g oliwek czarnych 

2 łyżki oleju 

30 ml sosu słodkiego chili 

180 g passaty pomidorowej 

1 kulka mozzarelli Light 

200 g makaronu razowego 

Sól pieprz do smaku 


Marchewkę, cukinie i dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kostkę. 

Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić starte warzywa. Dusić 5 minut i dodać szpinak ( bez rozmrażania), dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać słodki sos chilli. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

W międzyczasie ugotować makaron aldente. Oliwki pokroić w plasterki. 

Do miski przełożyć warzywa, makaron i oliwki. Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ser wraz z zalewą i zmiksować. Przełożyć do miski i wymieszać całość. 

Tortownicę 26 cm włożyć papierem do pieczenia i włożyć masę. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut do wyraźnego zrumienienia. 

Smacznego 

100 g 100 kcal. 







5 komentarzy: