środa, 26 maja 2021

Brzoskiwiniowy jogurtowiec na szpinakowym biszkopcie

Dzień dobry:)

Witam Was po krótkiej przerwie. Ostatni tydzień miałam wyjazdowo-podróżniczy. Odwiedziłam stare rodzinne kąty i poznałam całkiem nowe;) A teraz pełna energii wracam do kuchni i bloga. Dzisiaj z okazji Dnia Matki zapraszam na proste, ale jakże efektowne ciasto na bazie jogurtu na biszkopcie szpinakowym. Mam nadzieję że się Wam spodoba:)

Wszystkim Mamom życzę samych radosnych i spokojnych chwili w otoczeniu dzieci i rodziny🌺

P.s. przy użyciu połowy biszkoptu kaloryczność ciasta w 100 g to tylko 97 kcal. 



Biszkopt:

200 g mrożonego szpinaku 

75 ml oleju 

2 jajka

150 g mąki orkiszowej jasnej

100 g erytrolu 

sok  z 1/2 cytryny 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jogurtowa:

1 mała puszka brzoskwiń 

375 g jogurtu naturalnego

3 łyżeczki żelatyny jog

Dodatkowo:

200 g truskawek 


Ciasto:

Szpinak przełożyć na sito i zostawić do rozmrożenia. Następnie dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody. 

Przełożyć do pojemnika blendera ,dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Dodać  dodać połowę przewidzianego oleju i dokończyć miksowanie. 

Do miski wbić jajka ,dodać erytrol i utrzeć na puszysty jasny. Następnie stopniowo dodawać resztę oleju i nadal miksować. Przełożyć szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników. 

Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Zimny biszkopt i przekroić na pół. Jedną część użyć do tego przepisu, a drugą zamrozić. 

*można również użyć cały biszkopt, jeśli ktoś woli więcej ciasta. 

Masa jogurtowa:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć brzoskwinie wraz z zalewą, zmiksować. Dodać jogurt i zmiksować razem z musem owocowym. Następnie cienką stróżką dodawać żelatynę i dokończyć miksowanie. 

Wylać masę na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i układać pionowo w masie, aby górą wystawały ogonki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!







4 komentarze: