poniedziałek, 3 maja 2021

Kokosowe serniczki na zimno z żelką wiśniową w szkle

Witajcie:)

Rany jaka pogodowo paskudna majówka. Nie pamiętam kiedy ostatnio była taka fatalna...W Poznaniu całą niedzielę lało i to tak mocno, że cieszyłam się, że nie muszę z pocztą chodzić....

Dlatego na poprawę nastroju potrzeba nam dekoracyjnego i smacznego deserku. I ja serdecznie polecam Wam serniczek na zimno z wiśniami serwowany w szklance.  Proste, niezbyt pracochłonne, a jakie pyszne:) serdecznie polecam:)


 



Masa serowa:

500 g sera na sernik 

100 ml mleka 

15 g wiórków kokosowych 

4 łyżeczki żelatyny 

3 łyżki erytrolu 

Żelka wiśniowa:

160 g mrożonych wiśni 

250 ml wody 

10 g mąki ziemniaczanej +1 łyżka wody 

1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody

2 łyżki erytrolu 

Dodatkowo:

100 g ciasta babkowego lub 1 muffinka 

Garść chipsów kokosowych 

Owoce do dekoracji 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej +2 łyżki wrzątku 


Ciasto pokroić w kostkę. Po kilka kawałków wrzucić na dno szklanek ( wyszło mi 6 sztuk). Z kawy i wrzątku zrobi nakropkę i skropić ją ciasto. 


Masa serowa:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. 

Do miski przełożyć ser( powinien mieć temperaturę pokojową),mleko i erytrol. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić.  Następnie stopniowo wlewać do masy serowej i wymieszać ,aby nie było grudek. Masę po równo rozłożyć do szklanek. Wstawić do lodówki do stężenia. 

Żelka wiśniowa:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Do rondelka przełożyć wiśnie ( nie trzeba ich rozmrażać) dodać wodę i erytrol. Zagotować, gotować 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, następnie wlać do rondelka i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Ponownie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć na masę serową. 

Udekorować chipsami kokosowymi i owocami. Wstawić do lodówki na około godzinę. 

Smacznego!

1 sztuka około 200 kcal. 






4 komentarze: