wtorek, 27 kwietnia 2021

Kotlety jajeczno-warzywne

Dzień dobry:)

Zapraszam na lekkie i sycące danie na bazie jajek i warzyw. To takie danie z gatunku sprzątamy lodówkę . Do ugotowanych jajek dodałam marchewkę z rosołu, garść miksu sałat i resztę szczypiorku i powstał pyszny obiad. Z podanych składników wyszło mi 5 kotlecików. Serdecznie polecam:)





4 jajka ugotowane na twardo 

50 g miksu sałat 

1 ugotowana marchewka ( może być z rosołu)

1 pęczka szczypiorku 

1/2 jajka 

1 czubata łyżka mąki orkiszowej jasnej 

1 łyżeczka majonezu wegańskiego 

1 mały ząbek czosnku 

Sól pieprz do smaku 

Gruba bułka tarta *

Olej do smażenia 


Jajka  i marchewkę drobno posiekać, przełożyć do miski. Sałatę i szczypior również drobno posiekać. Dodać do miski. Obrany czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do miski wraz z solą i pieprzem. Następnie dodać jajko i majonez oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować 5 kotlecików,obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego. 

* grubą bułkę tartą robię w ten sposób: ususzony chleb mielę w blenderze z ostrzami. Następnie przesiewam przez sitko i drobne okruchy są w misce a te grubsze zostają na sicie. Następnie przesypuje do sloika i korzystam gdy mam ochotę i nic się nie marnuje;)







12 komentarzy: