czwartek, 22 kwietnia 2021

Naleśniki szpinakowo-orkiszowe z jogurtem greckim i owocami

Witajcie:)

Macie ochotę na naleśniczki ? Jeśli tak to dobrze trafiliście:) dzisiaj proponuję naleśniki ze szpinakiem,a  w środku jogurcik grecki z ze skórką pomarańczową. I wyszło naprawdę pycha:) Musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść wszystkich na raz 😜 serdecznie polecam:)





Ciasto:

65 g świeżego szpinaku 

50 ml mleka 2%

100 ml wody gazowanej 

2 łyżki soku z cytryny 

1 jajko 

2 łyżki oleju rzepakowego 

2 łyżki erytrolu 

150 g mąki orkiszowej jasnej 

Dodatkowo:

1 jogurt grecki 0% tłuszczu 

Skórka otarta z pomarańczy 

1 łyżka erytrolu 

Ulubione owoce 


Z umytego i osuszonego szpinaku odkroić twardawe ogonki. Listki przełożyć do pojemnika blendera. Dodać mleko oraz wodę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajko i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Dodać erytrol, mąkę i znów zmiksować. Ba koniec dodać olej i po raz ostatni zmiksować. Odstawić na bok na 15-20 minut.  Po tym czasie sprawdzić gęstość.  Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody i krótko wymieszać. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać porządnie i wylewać po chochli ciasta i smażyć naleśniki. Mnie wyszło 8 sztuk. Jeden pusty naleśnik ma około 100 kcal. 

Jogurt przełożyć do miseczki, dodać skórkę z pomarańczy i erytrol. Wymieszać. Na naleśniki dać łyżke jogurtu, dodać ulubione owocem i poskładać w trójkąt. Kaloryczności naleśnika z dodatkami zależy od owoców, które wykorzystacie. U mnie były borówki i kiwi. 

Smacznego!






2 komentarze: