piątek, 16 kwietnia 2021

Babeczki orkiszowe na majonezie z kremem i truskawką

Dzień dobry:)

Na przekór zimie, która ciągle u nas gości i aby zachęcić wiosnę do odwiedzin przygotowałam babeczki z najbardziej wiosennymi owocami czyli truskawkami. Uwielbiam je namiętnie, zresztą moja starsza córcia również. Zawsze muszę kupić większą porcję jeśli chcę żeby coś zostało mi do ciasta;)

Babeczki przygotowałam na bazie majonezu wegańskiego. Podpatrzyłam u Kasi-Czarrnej że przygotowała piękną babkę na Wielkanoc. To ja spróbowałam zrobić babeczki i pięknie wyrosły. Krem na bazie mleczka kokosowego usztywniłam popularnym zagestnikiem do śmietany kremówki. Jakiś czas temu odkryłam, że gdy mleczko nie bardzo chcę się ubić to ten specyfik ratuje sytuację :)

Udanego weekendu:))






Babeczki:

200 g mąki orkiszowej jasnej 

20 g kakao 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

115 g erytrolu 

4 jajka rozm.M

100 g majonezu wegańskiego 

4 łyżki mleka 

Krem:

1 puszka mleczka kokosowego 

200 g serka homogenizowanego naturalnego

1 zagęstnik do śmietany 

3 łyżki erytrolu 

Skórka otarta z 1 cytryny 

Dodatkowo:

6 dużych truskawek 


Babeczki:

Do miski przełożyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, odstawić na bok. Do większej miski wbić jajka i ubić je na jasny krem z erytrolem.  Gdy to nastąpi dodać majonez i wymieszać. Dodać przesiane sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Wyłożyć po 50 g ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-22 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Krem:

24 godziny przed przygotowaniem kremu wstawić mleczko kokosowe do lodówki. Po tym czasie ostrożnie otworzyć puszkę i łyżka wyjąć stałą część mleczka. Przełożyć do miski i dodać erytrol oraz zagęstnik do śmietany. Ubić na krem. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz serek i również ubić na krem. 

Wykonanie :

Jeśli babeczki urosły " z górką" odciąć ją i zamrozić lub zjeść od razu;). Do rękawa cukierniczego przełożyć krem i wyciskać na babeczkę porządną porcję. Każda truskawkę umyć i osuszyć. Przekroić na pół wraz z szypułką i listkiem i udekorować babeczkę. 

12 sztuk po około 160 kcal jedna. 

Smacznego!






3 komentarze: