niedziela, 9 maja 2021

Szybki deser w stylu zero waste

 Dzień dobry :)

Pewnie też tak macie, że w lodówce zalega jogurt, któremu lada moment skończy się termin ważności a banan jest bardzo dojrzały i nikt nie chce go zjeść. U mnie tak było. Moje córcie nie lubią tak dojrzałych bananów, bo mówią że szczypie je w język. I w sumie coś w tym jest. Dlatego postanowiłam zmiksować banana z jogurtem, dodać trochę okruszków i owoców i powstał pyszny deser,w którym ocaliłam produkty przed wyrzuceniem . Tym bardziej że wyrzucanie jedzenia to ani ekonomiczne ani ekologiczne. 

Udanej niedzieli:)





1 bardzo dojrzały banan 

350 g jogurtu jagodowego 0% tłuszczu 

15 g czekolady gorzkiej 

1/2 kiwi

Garść winogron 

80 g suchego ciasta biszkoptowego na erytrolu lub pokruszonych biszkoptów 


Wysuszony biszkopty zmiksować w blenderze z ostrzami . Odłożyć na bok. Banan wraz z jogurtem zmiksować blenderem. Czekoladę drobniutko posiekać i dodać do jogurtu z bananem, wymieszać. Winogrona przekroić na pół, a kiwi w kostkę.

Na dno szklanek wyłożyć po 2 łyżki biszkoptu, na to 2 łyżki jogurtu. Ułożyć owoce. Wsypać znów 2 łyżki biszkoptu, potem jogurt i znów owoce i można od razu podawać. 

Smacznego!






11 komentarzy: