czwartek, 4 marca 2021

Chleb razowo- pszenny z ziarnami

Witajcie w czwarteczek:)

Dzisiaj polecam Wam przepis na domowy, prosty chlebek. 10 minut wyrabiania, potem wyrastanie i możemy delektować się cudnym zapachem pieczonego chleba. Uwielbiam ten zapach. Lepszy niż drogie perfumy. A do tego satysfakcja, że mamy domowy chlebek. Zapraszam:) 




200 g mąki typ 750

300 g mąki razowej 

50 g drożdży świeżych 

500 ml wody letniej

5 g cukru 

1,5 łyżeczki soli 

20 g siemnienia lnianego 

10 g sezamu 

20 g pestek dyni 


Do 100 ml wody dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. 

Do dużej miski przesypac obie mąki, dodać sól oraz cukier. Wsypać ziarna i dodać rozpuszczone drożdże. Wstępnie wymieszać robotem z końcówką haka. Następnie stale mieszając wlewać pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto 10 minut( ciasto jest dość luźne i klejące, ale takie ma być). Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 do wyrośnięcia. 

Duża formę do zapiekania spryskać 2-3 razy oliwą w sprayu i przełożyć do niej ciasto. Ponownie przykryć go ściereczką i odstawić na pół godziny. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut,w  zależności od sprawności piekarnika. Ostudzić i uwolnić z formy. 

Smacznego. 

100 g to 188kcal. 






14 komentarzy:

  1. Pyszny, zdrowy i pożywny chlebek :) Idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek :) Domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda bardzo smakowicie :) Domowe wypieki to czyste złoto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna struktura chlebka Ci wyszła, profesjonalna :) Ja piekę chleb może ze 3 razy do roku, bo my prawie chleba nie jemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja niestety nie umiem żyć bez chleba. Chociaż trochę ale muszę zjeść go każdego dnia.

      Usuń
  5. ale pysznie wygląda! <3 mniam! idealny na weekendowe śniadanko! https://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, z pewnością zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń