czwartek, 25 marca 2021

Bułki z suszonymi pomidorami

Witajcie:)

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, domowe bułeczki. Aby trochę podkręcić ich smak dodałam do ciasta zmiksowane suszone pomidory. Bułki dzięki temu zyskały na smaku i wyglądzie, bo są lekko pomarańczowe. Doskonale smakują z różnymi dodatkami, ale same równie są pyszne. Serdecznie polecam:)


 



200 g mąki typ 750

200 g mąki orkiszowej jasnej  

1 opakowanie drożdży instant 

5 g cukru 

1 łyżeczka soli 

35 g suszonych pomidorów 

250 ml wody 

100 g jogurtu naturalnego 0%



Do małej miseczki przełożyć pomidorki, zalać wodą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować.

Do miski przełożyć  mąke, dodać drożdże, sól, cukier. Wymieszać. Dodać pomidory i wstępnie wyrobić. Dodać jogurt i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 7 minut. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki  i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką. Odłożyć na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

100 g to 184 kcal. 






8 komentarzy:

  1. Piękna struktura ciasta, Moniak masz rekę do pieczywa :) Ja tak średnio, ostatnio jeśli już to robię mieszany łyżką chleb wiejski na kefirze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję :) bardzo mnie cieszy, że tak uważasz 😘

      Usuń
  2. Takie bułeczki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Smak pomidorów nie jest dominujący, ale posmaczek jest.

      Usuń