wtorek, 23 marca 2021

Babka kawowa bez cukru ( na fasoli)

Dzień dobry:)

Na wszystkich zaprzyjaźnionych blogach pełno pysznych i pięknych babek. Nie powiem trochę zazdrościłam, więc podjąłam próbę przygotowania babki w wersji lżejszej. I chyba całkiem nieźle wyszło. Wypieki na czerwonej fasoli nie są mi obce,ale zwykle dodawałam kakao i cynamon aby smak fasoli nie był wyczuwalny. Tym razem zrobiłam na espresso i proszku kawy i wyszło równie smacznie i fasoli nie czuć. Może i Wy się skusicie? Serdecznie  polecam:))





350 g fasoli czerwonej z puszki 

50 ml oleju 

3 jajka

120 g mąki orkiszowej jasnej 

2 łyżeczkiproszku do pieczenia 

100 ml espresso 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej 

1 łyżeczka kawy mielonej 

100 g erytrolu 


Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia i obie kawy, wymieszać i odłożyć na bok.

Fasolę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Zostawić do odcieknięcia. Przełożyć do pojemnika blendera. Dodać espresso i żółtka. Zmiksować. Dodać olej i erytrol. Dokończyć miksowanie na gładko. 

Przelać do miski, dodać sypkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę i piec w 180 stopniach około 40-45 minut,do suchego patyczka. 

Wyjąć, ostudzić. Oprószyć zmielonym erytrol na puder. 

100 g to 193 kcal. 








13 komentarzy: