niedziela, 13 kwietnia 2025

Jajka po szkocku w wersji mini ( z wiatropieca)

Dzień dobry 🙂 

Na pewno słyszeliście o przepisie jajka po szkocku, to duże mięsne kule wypełnienione całym jajkiem na twardo. Ja zrobiłam takie tylko w mniejszej wersji, bo z jajkami przepiórczymi. Miałam ten pomysł już w ubiegłym roku zrealizować, ale wtedy byliśmy na święta nad morzem, więc nie było do tego warunków. Ale w tym roku spiełam się i udało mi się je zrealizować swój plan. Mięso pyszne, efektowne. Z pewnością zaskoczycie swoich gości! Zachęceni? Mam nadzieję że tak, serdecznie polecam i zapraszam 🙂 




500 g mięsa mielonego ze schabu 

350 g piersi z indyka 

9 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo 

30 g bułki tartej 

Po 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, czosnek granulowany 

Sól do smaku 


Mięso z indyka i schab umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa, przełożyć do miski. 

Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać,aby mięso było kleiste.

Następnie podzielić masę mięsna na 9 porcji. Każdą porcję uformować w płaski płat,na którym ułożyć ugotowane jajeczko i dokładnie zlepić, tworząc foremną kulkę. 

Tak przygotowane kule mięsne panierować w bułce tartej i wkładać domu wiatropiecu wyłożonego papierem do pieczenia lub silikonowym wkładem. Piec w 180 st około 25-30 minut. Smacznego.





25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa forma przyrządzenia jajek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już coś podobnego jadłam, jest faktycznie wyśmienite, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak cudnie to wygląda!!! Doskonały pomysł, Moniu...
    Twoje kuchenne inspiracje nieustannie mnie zadziwiają, jesteś WIELKA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko! Pięknie dziękuję! Twoje słowa zawsze bardzo mnie motywują do działania! Gorące buziole 😘

      Usuń
  4. Bardzo pomysłowy przepis. Z chęcią wypróbuję :) Prosty, a przy tym jest efekt wow :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo! Tego nie próbowałam w wiatropiecu😉
    Jak widać można i efekt świetny!
    Dzięki Monia😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak są nie duże porcje to sądzę że wszystko da się zrobić w wiatropiecu.

      Usuń
  6. I kolejny pomysł do realizacji, szczególnie, że wiatropiec jest u nas w codziennym obiegu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podobają takie jajka i nawet już mam pomysł jak jeszcze inaczej je podać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i zaintrygowałaś mnie swoimi słowami... zrobisz z nich sałatkę czy może ala burgery? Bo ja właściwie na to wpadłam że można tak to jeszcze wykorzystać 😉

      Usuń
  8. Pięknie wyglądają. Robię je od kilku lat, bo domownicy bardzo je lubią. Dwa w jednym:) W tym roku zrobię w wiatropiecu. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię od święta , bo dziewczyny ostatnio długie zęby na mięso mają. Ach te nastolatki 😉

      Usuń
  9. Nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Raz próbowałam jajek po szkocku i smakowały mi. Jestem ciekawa jak by smakowały z jajkami przepiórczymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko przepiórcze nie wpływa na smak tego dania, jedynie na wielkość 😉

      Usuń
  11. Piękne 😍 idealne na wielkanocny stół 👍

    OdpowiedzUsuń