czwartek, 10 kwietnia 2025

Babka piaskowa kokosowa

Dzień dobry 🙂 

Ja co prawda nadal na wyjeździe jestem, ale obliczyłam że braknie mi czasu do świąt, aby opublikować wszystkie pomysły , dlatego też wpis jest dziś i z moich obliczeń wynika że świąteczne wpisy będą się pojawiać co dzień aż do świąt, bo trochę jednak tego stworzyłam 😁Chociaż uprzedzam, że na komentarze odpowiem w kolejnym tygodniu. 

Ale wracając... gdy w zeszłym roku pakowałam dobytek do przeprowadzki robiłam selekcję moich kuchennych akcesoriów. Część z nich już słabo nadawała się do użytkowania, ale skoro było miejsce to została w myśl zasady:" przyda się"... wiedziałam też że na nowym miejscu nie będę mieć tyle możliwości do przechowywania i stara, brzydka i do tego duża forma do babki poszła do kosza. Gdy umościłam się w nowej kuchni, okazało się że z tym miejscem do przechowywania nie jest tak źle jak się spodziewałam. No i zapragnęłam formy do babki. Tym razem zależało mi na takiej nie dużej, abyśmy we czworo zjedli babkę góra w trzy dni ,bo przy tej dużej to i tydzień czasem ciasto było a wiadomo że z każdym dniem bardziej suche. Trochę poszperałam w sieci i udało mi się kupić taką o pojemności około litra. Formę kupiłam jeszcze w grudniu, ale na Gwiazdkę niestety nie udało mi upiec babki, ale teraz to nadrabiam. W kwestii smaku pomógł mi mąż. Stwierdził że zjadłby taką sypką babkę o smaku kokosowym. Domyśliłam się, że chodziło mu o babkę piaskowa. I taką udało mi się stworzyć. Piszę udało,bo proporcję dobierałam do swojej foremki, przy większej trzeba zwiększyć ilości składników. Babka prosta w wykonaniu i bardzo smakowita. Myślę że będzie piękną ozdobą stołu.

Serdecznie zapraszam na przepis,a sama znikam na spacer po plaży i okolicy. Udanego czwartku 😘 




100 g mąki pszennej 

120 g mąki ziemniaczanej 

30 g wiórków kokosowych 

60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego 

80 g oleju rzepakowego 

3 jajka rozm L 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

80 g drobnego cukru 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


Forma do babki z kominem i pojemności około 1 litra ( mała forma).

Do miski przełożyć jajka, dodać cukier i erytrol i utrzeć ją jasny puszysty krem ( ucierać około 3-4 minuty).

Oba oleje wymieszać i cienką stróżką dodawać do jajek, cały czas ucierając.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami i wymieszać, ale już przy użyciu łyżki lub trzepaczki,nie robotem.

Formę wysmarować masłem i wylać ostrożnie ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 189 st z termoobiegiem i piec około 35-45 minut w zależności od zdolności piekarnika,do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Babkę uwolnić z formy. Oprószyć cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.












25 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kokosowe przysmaki i z chęcią wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło i mam nadzieję że będzie smakować 🙂

      Usuń
  3. Wreszcie ruszyły babeczkowe klimaty na święta :) Ta wygląda pięknie i zapewne wspaniale smakuje :) Ja cały czas jeszcze zastanawiam się, czy pójść bardziej w klasykę w tym roku czy bardziej zaszaleć smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem zadowolona że czas wielkanocny na blogu się pojawił. Przepis na babkę pojawi się jeszcze jeden,a niewykluczone że nawet dwa 😉mam w planach babkę na gotowanych cytrynach zrobić na same święta.

      Usuń
  4. Zachwyca nas swoim wyglądem a Was na pewno smakiem i zapachem 🤗 uwielbiam wszystko co kokosowe 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że fanów kokosowych aromatów jest więcej i super!

      Usuń
  5. Ciągle myślę jaką babkę upiec, Twoja cudnie wyszła, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ulu. Ja chciałabym na gotowanych cytrynach, ale majonezowa też mi chodzi po głowie...

      Usuń
  6. Ależ ta babka musi być pyszna. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie tylko ja lubię babkę, więc tym razem pas, ale mam takie same zajączki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam przepisy, które tylko ja jem, więc doskonale Cię rozumiem 😀

      Usuń
  8. Noni piękna babeczka! Też wymieniłam blaszki i formy na mniejsze:)
    Pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maminku bardzo dziękuję za miłe słowa. Nie uwierzysz, ale teraz na wyjeździe nad morze kupiłam jeszcze jedną mniejszą formę na babkę 😱😁 jest tu dyskont, którego w Poznaniu nie ma więc wykorzystałam okazję 😉

      Usuń
  9. Uwielbiam babki, a ta wydaje się bardzo prosta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna baba i na pewno była pyszna ^_^

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie zjadła bym taką babeczkę. Lubię wszystko z kokosem.

    OdpowiedzUsuń