Dzień dobry 🙂
Bez czego nie mogą się obyć święta Wielkanocne? Bez faszerowanych jajek oczywiście! Ja w tym roku postanowiłam na klasykę i zrobiłam proste nadzienie z dodatkiem chrzanu i koperku. Prosto a jak smacznie. Mój mąż fan chrzanu był bardzo zadowolony z takiego śniadania. A jak jest u Was? Na święta podajecie jajka faszerowane? Z jakim farszem? Serdecznie zachęcam do dzielenia się pomysłami.
Pa 🫶
6 jajek
3 gałązki koperku
3 łyżeczki chrzanu ze słoika
1 łyżeczka delikatnej majonezu
Sól pieprz do smaku
Dekoracja:
Natka pietruszki, rzodkiewka - opcjonalnie
Jajka ugotować na twardo. Porządnie ostudzić. Następnie obrać ze skorupki.
Przekroić na pół i wybrać z każdej połówki żółtko i przełożyć je do miseczki. Gdy wszystkie żółtka będą w misce, wstępnie rozetrzeć je widelcem.
Dodać posiekany koperek i majonez. Ponownie rozetrzeć widelcem.
Dodać chrzan oraz pieprz i sól, dokładnie wymieszać.
Do rękawa cukierniczego przełożyć farsz i wyciskać w zagłębienia białek. Udekorować natka i rzodkiewką i wstawić do lodówki na około 30-60 minut. Smacznego .
Chętnie się zainspiruję. U mnie często są jajka z majonezem i oliwkami.
OdpowiedzUsuńO proszę,a tak jeszcze nie robiłam jajek. Muszę to głębiej przeanalizować 😉
UsuńU mnie bardzo często są jajka faszerowane pieczarkami, szczypiorkiem, majonezem i żółtkiem z jajka.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam jajek z pieczarkami, dzięki za przypomnienie 🙂
UsuńPięknie wygląda ,u mnie zgodnie z tradycją jajka gotowane w łupinach cebuli i stuknięcie się jajkiem przy składaniu życzeń, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy zwyczaj. U nas dzielenie jajkiem podczas śniadania wielkanocnego, ale już obranymi jajkami.
UsuńUwielbiam takie smaki w Wielkanoc. Pychota.
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką wielkanocnych smaków.
UsuńDawno nie robiłam faszerowanych jajek. W tym roku raczej skromnie, ale zapisuję Twój pomysł jako inspirację na kolejny rok. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Lenko, będzie mi bardzo miło. Bardzo dziękuję za odwiedziny 😘
Usuńależ to musi być ostre. Nie lubię chrzanu, ale na pewno propozycja zyska smakoszy.
OdpowiedzUsuńIlość chrzanu można samemu dobierać, ale fakt ostrawe jest.
UsuńOd pewnego czasu robię jajka na sałatce ale Twoja propozycja jest dla nas, bo chrzan na święta jest obowiązkowy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
A na jakiej sałatce Maminku? Bardzo zaciekawiłas mnie swoją propozycją?
UsuńGorące uściski 🙂
Opis jest na moim blogu: maminkowe jajka z majonezem:)
UsuńProsto, ale nam ta wersja bardzo smakuje🙂
Pozdrawiam cieplutko!
My tak lubimy jaja faszerowane na śniadania, że robimy je średnio raz w miesiącu i potem na święta trudno nam wybrać ulubiony farsz. Dzielimy na klasykę jak Twoja lub z pieczarkami, a potem na "dziwności". Ostatnio zrobiłam z fetą, tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Teraz mam przepis na pastę z awokado :)
OdpowiedzUsuńToż to jajkowe szaleństwo u Was, ale to bardzo dobrze! Ja za awokado to tak średnio, ale może kiedyś się to zmieni 😉
UsuńSuper! Chrzan dodaje smaku mdłym jajkom :)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Ja także uwielbiam jajka z chrzanem. Trudno się oprzeć twoim jajkom. Można cuda wymyślać w kuchni, naprawdę.
OdpowiedzUsuńSpokojnej nocki życzę.