piątek, 11 kwietnia 2025

Jajka faszerowane chrzanem i koperkiem

Dzień dobry 🙂 

Bez czego nie mogą się obyć święta Wielkanocne? Bez faszerowanych jajek oczywiście! Ja w tym roku postanowiłam na klasykę i zrobiłam proste nadzienie z dodatkiem chrzanu i koperku. Prosto a jak smacznie. Mój mąż fan chrzanu był bardzo zadowolony z takiego śniadania. A jak jest u Was? Na święta podajecie jajka faszerowane? Z jakim farszem? Serdecznie zachęcam do dzielenia się pomysłami. 

Pa 🫶 



6 jajek 

3 gałązki koperku 

3 łyżeczki chrzanu ze słoika 

1 łyżeczka delikatnej majonezu 

Sól pieprz do smaku 

Dekoracja:

Natka pietruszki, rzodkiewka - opcjonalnie 



Jajka ugotować na twardo. Porządnie ostudzić. Następnie obrać ze skorupki.

Przekroić na pół i wybrać z każdej połówki żółtko i przełożyć je do miseczki. Gdy wszystkie żółtka będą w misce, wstępnie rozetrzeć je widelcem.

Dodać posiekany koperek i majonez. Ponownie rozetrzeć widelcem. 

Dodać chrzan oraz pieprz i sól, dokładnie wymieszać.

Do rękawa cukierniczego przełożyć farsz i wyciskać w zagłębienia białek. Udekorować natka i rzodkiewką i wstawić do lodówki na około 30-60 minut. Smacznego .










19 komentarzy:

  1. Chętnie się zainspiruję. U mnie często są jajka z majonezem i oliwkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę,a tak jeszcze nie robiłam jajek. Muszę to głębiej przeanalizować 😉

      Usuń
  2. U mnie bardzo często są jajka faszerowane pieczarkami, szczypiorkiem, majonezem i żółtkiem z jajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno nie robiłam jajek z pieczarkami, dzięki za przypomnienie 🙂

      Usuń
  3. Pięknie wygląda ,u mnie zgodnie z tradycją jajka gotowane w łupinach cebuli i stuknięcie się jajkiem przy składaniu życzeń, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy zwyczaj. U nas dzielenie jajkiem podczas śniadania wielkanocnego, ale już obranymi jajkami.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie smaki w Wielkanoc. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam faszerowanych jajek. W tym roku raczej skromnie, ale zapisuję Twój pomysł jako inspirację na kolejny rok. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Lenko, będzie mi bardzo miło. Bardzo dziękuję za odwiedziny 😘

      Usuń
  6. ależ to musi być ostre. Nie lubię chrzanu, ale na pewno propozycja zyska smakoszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość chrzanu można samemu dobierać, ale fakt ostrawe jest.

      Usuń
  7. Od pewnego czasu robię jajka na sałatce ale Twoja propozycja jest dla nas, bo chrzan na święta jest obowiązkowy:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na jakiej sałatce Maminku? Bardzo zaciekawiłas mnie swoją propozycją?
      Gorące uściski 🙂

      Usuń
    2. Opis jest na moim blogu: maminkowe jajka z majonezem:)
      Prosto, ale nam ta wersja bardzo smakuje🙂
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. My tak lubimy jaja faszerowane na śniadania, że robimy je średnio raz w miesiącu i potem na święta trudno nam wybrać ulubiony farsz. Dzielimy na klasykę jak Twoja lub z pieczarkami, a potem na "dziwności". Ostatnio zrobiłam z fetą, tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Teraz mam przepis na pastę z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toż to jajkowe szaleństwo u Was, ale to bardzo dobrze! Ja za awokado to tak średnio, ale może kiedyś się to zmieni 😉

      Usuń
  9. Super! Chrzan dodaje smaku mdłym jajkom :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super. Ja także uwielbiam jajka z chrzanem. Trudno się oprzeć twoim jajkom. Można cuda wymyślać w kuchni, naprawdę.

    Spokojnej nocki życzę.

    OdpowiedzUsuń