Dzień dobry 🙂
Lubicie twarożek? Taki z cebulką albo szczypiorkiem? Ja bardzo! Od dziecka lubię to smarowidło. Teraz gdy najdzie mnie ochota na eksperymenty to dodaje inne składniki, np. ogórka lub oliwki. Jeśli macie ochotę spróbować, to zapraszam dalej , tym bardziej że wczoraj był pomysł na pieczywko to dziś coś do niego 😉
250 g sera białego chudego
2 ogórki gruntowe
80 g rzodkiewki
20 g czarnych oliwek
45 g śmietany 12%
1/2 pęczka natki pietruszki
Sól,pieprz do smaku
Do miski przełożyć ser,rozgnieść go widelcem, odłożyć na bok.
Ogórki wyszorować, rozkroić na pół i łyżeczką wyjąć gniazda nasienne ( nie obierać). Następnie pokroić w drobną kostkę, przez do miski z serem.
Rzodkiewki wyszorować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski.
Oliwki odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Natkę posiekać.
Wszystko przełożyć do miski, dodać śmietanę oraz przyprawy i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.
Wczoraj,jak pisałam komentarz do bułeczek, to o takim właśnie smarowidle myślałam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy twarożek z różnymi dodatkami a możliwości jest wiele:)
Pozdrawiam cieplutko 🧡🍀
Dokładnie, twarożek jest tak wszechstronnym produktem że można go kreować na wiele sposobów.
UsuńGorąco pozdrawiam 😘
Bardzo lubię twarożek i to jest właściwie podstawa mojego jadłospisu. Nie dodawałam oliwek. Czemu nie? Trzeba spróbować. Pozdrawiam serdecznie 💕
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz oliwki to naprawdę dobry pomysł na ich dodanie do twarożku.
UsuńIdealnie na śniadanie i kanapki na drogę :) Teraz można znów wysiewać rzodkiewki i tworzyć takie smakołyki :) Można jeść też ich liście ;)
OdpowiedzUsuńTak, wiem że można jeść liście bo sama z nich korzystam 😉
UsuńI do tego świeży wiejski chlebk. Pychota.
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńJa nie przepadam za taką mieszanką :) Najlepiej lubię bez dodatków.
OdpowiedzUsuńI też jest pysznie!
UsuńUwielbiam taki twarożek, muszę niebawem zrobić:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 😍
UsuńUwielbiam twarożki ale z oliwkami nie robiłam nigdy...czas spróbować 😋
OdpowiedzUsuńCzasem warto zrobić jakąś odmianę od tradycji 😉
UsuńUwielbiam twarożki :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobrze!
UsuńLubię z każdymi dodatkami tylko nie oliwki, smarowidło super, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa spokojnie można je pominąć, na tym polega magia gotowania można komponować składniki według własnego gustu.
UsuńSerdecznie pozdrawiam 🙂
Super jako smarowidło, uwielbiam też taki poznański gzik do kartofelków :)
OdpowiedzUsuńAle ja zawsze obieram ogórki, a w wielu przepisach spotkałam się właśnie z tym, żeby nie obierać, czy to ma jakieś znaczenie?
Muszę chyba wypróbować ten patent...
Sądzę że nie ma większego znaczenia, chociaż faktem jest że ogórki są bardziej chrupiące ze skórką. No i wszędzie wieszczą że w skórce jest zawsze najwięcej dobrych składników, więc trzeba z tego korzystać 😉
UsuńLato zdecydowanie sprzyja daniom ze swiezych warzyw .Robie podobny twarozek, moi domownicy lubia rzodkiewke -)
OdpowiedzUsuńU mnie 3 na 4 osoby lubią rzodkiewkę 😉 ale faktem jest że twarożek ze świeżymi owocami to must have na letnim stole 💪
UsuńUwielbiam twarożki i często je robię do śniadania w domu.
OdpowiedzUsuńTo bardzo smakowicie 🙂
UsuńOstatnio mam wielką chęć i fazę na różne warianty twarogu, chyba mi białka brakuje. Pozdrawiam, Monia, jadę nad morze!
OdpowiedzUsuńPewnie tak. Twarożek jest zdrowy więc jedz do woli 😁. Udanego wypoczynku 😘
UsuńJa jem twarożek z greckim jogurtem, miodem i bananem, bo niestety gruntowy ogórek i rzodkiewka mi nie służą. A szkoda, bo bardzo lubię :(
OdpowiedzUsuńO bardzo ciekawy pomysł,tak jeszcze nie jadłam twarożku.
Usuń😊👌
OdpowiedzUsuń💪💪💪
Usuń