Dzień dobry 🙂
Pewnie to już mówiłam, ale kocham pieczywo! Jeść i wypiekać! Dlatego też gdy przeszłam na dietę zaczęłam kombinować jak odchudzać chleb. Taka mała paranoja na punkcie kaloryczności. I prawdą jest, że można ciut zmniejszyć kalorycznie pieczywa, ale nie diametralnie. Jednym ze sposób jest dodanie większej ilości wody, ale wiążą się z tym dwa problemu - ciężko uformować pieczywo i może być zbyt mokre czy nawet surowe.... ale chyba wymyśliłam patent, który pozwoli na uniknięcie tych problemów. I tak zamiast dużego chleba - małe bułki,a zamiast się męczyć z kulaniem bułek, nabrać łyżka do lodów i pacnąć na blachę. Potem tylko wyrastanie i pieczenie i bułki wychodzą całkiem całkiem. Mnie smakowały 😉
Serdecznie zapraszam i udanej niedzieli 😘
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 g cukru
25 g siemienia lnianego+ szklanka wody przegotowanej
325 ml wody
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży instant
Siemię lniane zalać wodą i zostawić na około godzinę.
Do dużej miski przełożyć mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i mieszać mikserem z końcówką haka. Po około 5 minutach dodać odcedzone siemię i krótko wymieszać. Ciasto jest dosyć mokre i klejące.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Następnie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Porcję ciasta nabierać łyżką do lodów i odkładać na papier. Odstawić na kolejne 15 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st i piec bułki około 15-18 minut w zależności od zdolności piekarnika. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.
Super wyszły, masz pomysły które wychodzą. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za przemiłe słowa 🙂
UsuńWyglądają bardzo smacznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńMarzą mi się takie bułeczki ,muszę kupić mąkę orkiszową.Pięknie wyrosły....wyglądają przesmakowicie😋 .Ile kcal ma taka jedna bułka?
OdpowiedzUsuńJedna bułka to tak około 210 kcal. Ja też bardzo polubiłam mąkę orkiszową.
UsuńŚliczne bułeczki! Smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
Pięknie dziękuję i oczywiście również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńWyglądają pysznie. Lubię orkiszowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję,ja też je lubię .
UsuńBędę musiała takie zrobić.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam!
UsuńAleż one są pyszne. Wyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWyglądają apetycznie :) Mi ostatnio pani doktor zaleciła własnej roboty chleb ^^
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo naprawdę warte jest zachodu.
UsuńNigdy bym nie zgadła że użyłaś do tych bułeczek łyżki do lodów :D Wyszły idealne !
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję, ale taka prawda łycha poszła w ruch 🤗
UsuńWyrośnięte i dziurkowane jak należy! Super bułeczki pod smarowidło...mniammm
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z nabierakiem do lodów, wykorzystam😁
Trzeba sobie urozmaicić czas w kuchni, czasem coś się wydaje szalonym pomysłem a efekt jest wow 🤩
UsuńCudownie się prezentują! Pychotka!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za miłe słowa 😘
UsuńMi niestety nie wychodzą wypieki pieczywa :(
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś miałam, potrzeba trochę cierpliwości i z pewnością się uda, trzymam kciuki 🙂
UsuńZjadłabym nawet samą "suchą"!
OdpowiedzUsuńTeż dobry pomysł, ja na jej bazie zrobiłam proste drobiowe burgery.
UsuńPycha się prezentują :) Mi wczoraj po raz pierwszy chlebek nie wyrósł, coś pomieszałam w proporcjach. Tak to jest, jak robi się kilka rzeczy na raz :)
OdpowiedzUsuńNo tak, ciut czegoś za dużo i chleb może się nie udać. A co do robienia kilku rzeczy na raz to też tak mam, to chyba przypadłość polskich gospodyń domowych 😉
UsuńPięknie wyglądają:) Bardzo lubię pieczywo z mąki pełnoziarnistej, więc opcja idealna dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i serdecznie polecam 🙂
UsuńFantastyczne pieczywo. Coś, co ja również uwielbiam. Doskonała robota 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i ściskam Cię mocno od serca 😊🤗🤲❤