Dzień dobry 🙂
Zapraszam dziś na proste, ale jakże smakowite babeczki na bazie gotowanego buraka. Teraz gdy w sklepie są dostępny już ugotowane buraczki czerwone znacznie częściej można cieszyć takimi wypiekami. Bo gotowanie bądź pieczenie buraków tylko aby upiec z nich babeczki jest mało ekonomiczny. A te gotowe produkty są naprawdę niezłej jakości i nie widzę powodu,aby z nich skorzystać. Co do samych babeczek, to dodatek buraka i gorącej wody powoduje większą wilgotność i miękkość babeczek. Zamiast śliwek można dodać inne owoce,lub nie dodawać ich wcale. Jednakże wchodzimy w śliwkowy sezon, więc postanowiłam dodać te doskonałe owoce. Skusicie się na porcyjkę? Serdecznie zapraszam i polecam 🙂
155 g mąki orkiszowej jasnej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
90 g miękkiego masła
1 jajko rozm. L
120 g ugotowanych buraków
100 g erytrolu zmielonego na puder
100 ml gorącej wody
7 śliwek
Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śliwki pokroić w kostkę.
Do miseczki przesiać mąkę z kakao, cynamonem oraz proszkiem i sodą.
Do dużej miski przełożyć erytrol i utrzeć go z masłem na jasny krem. Dodać jajko i dokładnie połączyć.
Przełożyć buraka i wymieszać. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
Dodać sypkie składniki i szybko wymieszać do połączenia. Na koniec dodać śliwki i krótki wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Smakowite babeczki 😋😋😋
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWyglądają jak pierniczki i jeszcze te śliwki...mniammm
OdpowiedzUsuńPomysł świetny!
Pozdrawiam 😘
Kochana pięknie dziękuję i również ściskam 😘
UsuńBrzmi pysznie i bardzo kusząco! Babeczki z buraków to naprawdę ciekawy pomysł, zwłaszcza w połączeniu ze śliwkami. Świetnie, że wspominasz o gotowych buraczkach – to rzeczywiście spora oszczędność czasu i wygoda, a jeśli smak jest dobry, to czemu nie korzystać. Takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, mocno czekoladowe i naprawdę wilgotne babeczki 😁
UsuńŚliwki lubię ale buraczków nie za bardzo :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście buraczków nie czuć w cieście 😉
UsuńBardzo interesujący przepis, a bułeczki wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńBabeczki rewelacyjne, też teraz siedzę w śliwkach, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzyli znosi się na pyszne zapasy na zimę 🤤
UsuńSuszę, dżem i ciasto zrobilam
UsuńWow, takich babeczek to ja jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam do upieczenia,szybko i prosto 🤗
UsuńMonia, te babeczki to dzieło sztuki! Ślicznie wyglądają, uwielbiam ciasta ze śliwkami i ten przepis na bank wykorzystam! Dzięki, uściski i serdeczności!
OdpowiedzUsuńAsiu pięknie dziękuję za miłe słowa,od razu humoru lepszy 😘 dla Ciebie także mocno samych dobroci i serdeczności 🥰
UsuńJakie smakołyki :) fajny pomysł na pyszne i zdrowe babeczki :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo dziękuję, taki właśnie był zamysł 😁
UsuńJej jakie ciekawe połączenie smakowe buraki i śliwki - ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCiekawe,a co najważniejsze bardzo smakowite!
UsuńSuper przepis, faktycznie zgrałyśmy się ostatnio tematycznie! U mnie ciasto ze śliwkami, u Ciebie babeczki. :)
OdpowiedzUsuńOj ja się skuszę z pewnością, szczególnie że buraki więc ubóstwiam!
OdpowiedzUsuńJa skuszę się z ogromną przyjemnością 😍 Rewelacyjne są te babeczki 🧡
OdpowiedzUsuńAle cudowne!!! Dzięki tym buraczkom wyglądają jak murzynki i mają niezmiernie apetyczny wygląd. Czy mogę prosić jedną do wieczornej kawki??? :)
OdpowiedzUsuńTakich oryginalnych muffinek jeszcze nie jadłam! Muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich babeczek, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, aż mam ochotę je wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywne podejście do pieczenia. Wyglądają wspaniale. Mogę tylko jedynie wyobrazić sobie, jak one smakują 😊
OdpowiedzUsuńMniam, smacznie pozdrawiam kochana:)
OdpowiedzUsuńO tak, buraczki bardzo dobrze smakują w wypiekach :D Robiłam kiedyś piernik z burakami i był bardzo wilgotny i smaczny :)
OdpowiedzUsuń