Dzień dobry:)
I zaczął nam się październik. Jejku czy Wam też tak szybko ten pierwszy miesiąc roku szkolnego? Bo mnie dosłownie moment i cztery tygodnie zleciały. Myślę że do końca roku będą szybko ucieka dni. Ale nie mamy na to wpływu. Ale mamy wpływ jak umilić sobie ten upływający czas 🙂 w minioną środę mój małżonek obchodził imieniny. A wiem jakim jest fanem rolad biszkoptowych i kokosowego smaku więc postanowiłam sprawić mu niespodziankę. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i tak powstała rolada biszkoptowa z kremem o smaku kokosowym z kawałkami mango.
Rolada biszkoptowa wbrew pozorom nie jest trudnym ciastem. Trzeba znać tylko jeden patent - gorący biszkopt pozbawić papieru do pieczenia i zrolować że ściereczką. Zostawić do ostygnięcia i piękna rolada gotowa. Gdy zaczęłam swoją przygodę z pieczeniem a będzie to już z 12 lat temu,na jednym z portali dla gotujących pewna doświadczona gospodyni domowa podzieliła się ze mną tą wskazówką i od tamtego czasu zawsze tak robię i rolada wychodzi ładna i nie pęka. Dlatego i Wy nie pękajcie i zrobicie sobie roladę. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis 🙂
Acha o mało nie zapomniałam - tym razem ciasto nie jest okradzione z cukru, jak zazwyczaj w moich wypiekach 😉 tak więc śmiało można się inspirować .
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki
10 łyżek drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie:
330 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie serka waniliowego- 140 g
2 śmietan -fix
2 łyżki wiórków kokosowych
3 rurki z nadzieniem kokosowym
1 puszka mango w plastrach
Biszkopt:
Białko oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż się rozpuści. Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać i piec w 180 st około 12-14 minut. Wyjąć i ostrożnie przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
Wypełnienie:
Mango odsączyć z zalewy ( zalewę zachować) i odłożyć 2 plastry do dekoracji. Resztę pokroić w drobną kostkę.
Zimną śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier puder i zagęstnik dokończyć ubijanie. Dodać serek waniliowy, pokruszone drobno rurki oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.
Wykończenie:
Zimny biszkopt rozwinąć, nałożyć 2/3 masy, rozsmarować. Rozłożyć kawałki mango i zrolować. Resztą kremu posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować plastrami mango. Oczywiście dekoracja może być tą waszą ulubioną,z owocami, czekoladą lub po prostu sam krem. Roladę podać najlepiej po 8 godzinach leżakowaniu lub po spędzaniu nocy w lodówce. Smacznego.
Jakym zrobiła taki wypiek to na pewno wiele osób byłoby zdziwionych.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna rolada :) na pewno wzbudziła zachwyt :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Rolada prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Piękna i bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńWspaniałe wykonanie rolady. Choć takowej rolady jeszcze nie miałem okazji robić, to kiedyś z pewnością spróbuję ją zrobić. Za to roladę makową miałem przyjemność robić - wyszła wspaniale. Coś wspaniałego na podwieczorek 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🥰😘💖
Patryk
Wygląda pięknie, a ja kocham mango!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ta rolada i pewnie tak samo smakuje. Uwielbiam takie słodkości, niestety moje spodnie i spódnice już nie bardzo :)
OdpowiedzUsuńnormalnie zgłodniałam
OdpowiedzUsuńGratulacje dla twojego małżonka z okazji imienin! 😊 Rolada biszkoptowa z kremem o smaku kokosowym i kawałkami mango brzmi przepysznie! Twój opis procesu i wskazówka dotycząca zrolowania gorącego biszkoptu z pewnością pomogą wielu osobom, które chcą spróbować swoich sił w pieczeniu tego pysznego ciasta. Dziękuję za przepis i inspirację do eksperymentów w kuchni!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! na imieniny i na inne okoliczności w sam raz! Dla męża - samych wspaniałych darów od losu!
OdpowiedzUsuńRolada wyglądała przepysznie :p :D
OdpowiedzUsuń