Dzień dobry:)
Sezon na dynię coraz śmielej się rozkręca. Wobec tego i ja musiałam poddać się tej sezonowości. Póki co wymyśliłam trzy pomysły,mam w planach jeszcze dwa. Ale nie ma pewności czy zdążę je zrobić 😉 puree z dyni zamrożone, więc zapasy są. Póki co zapraszam Was na pierogi na cieście dyniowym z farszem serowo - ziemniaczanym. Wyszły naprawdę tak dobre że sama byłam zaskoczona. Jeśli chcecie się przekonać jak smakują takie pierogi zachęcam Was do przygotowania. Zapraszam 🙂
Farsz:
320 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera białego
1 cebula
2 łyżki olej
Sól pieprz do smaku
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
Ciasto :
250 g mąki
160 g puree z dyni
Ok. 200 ml wody
Sól do smaku
1/2 łyżeczki curry mielonego
Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na złoto. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, ewentualnie porządnie rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok.
Ciasto:
Puree zmiksować z 100 ml wody,aby było bardzo gładkie. Przełożyć do miski, dodać mąkę i sól oraz curry .Zagnieść ciasto,w razie konieczności dodać po odrobinie resztę wody. Ciasto jest dosyć luźne i klejące, ale da się z nim pracować.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki placek ( ale niezbyt cienki,aby ciasto się nie rwało) i wycinać krążki ciasta. Nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
Gotować w osolnym wrzątku dwie minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Smacznego.
Świetna propozycja! Takich pierogów jeszcze nie kosztowałam :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności ;) Chyba tam do Ciebie zajadę ;)
OdpowiedzUsuńO tak tak, czegoś innego szukałam... Z dynią... Chętnie wyprobuje przepis. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPysznie i oryginalnie, uwielbiam dynię w różnych odsłonach. :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie czy by posmakowały mojej rodzince;)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł. Na pewno je zrobię. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDynia czeka aż złapię natchnienie a tu jak na zamówienie jest podpowiedź co zrobić.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
Kolor maja przepiękny, ja robiłam kilka lat temu odwrotnie, z farszem z dynią ^_^
OdpowiedzUsuńRewelacyjne pierogi :) piękny kolor i świetne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Ale pięknie wyglądają:) Zrobiłam kiedyś pierogi z nadzieniem z dyni i mozzarelli, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńCudowne i niezwykle smakowite pierożki 😍
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna. Piękny kolorek! 🧡
Niesamowity kolor ciasta wyszedł, dzięki dodaniu dyni.
OdpowiedzUsuńPierogi prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
No coś pięknego, wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują. Ty to masz pomysły kochana, aż zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńThey look tasty.
OdpowiedzUsuńhttps://www.melodyjacob.com/2023/10/uk-smoking-ban.html
Witam Cię serdecznie 🙋♂️
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że pierogi wyglądają po prostu... rewelacyjnie. Twoje pomysły na różne dania są niezwykle fascynujące i za to Cię szanuję oraz cenię. Widać, że gotowanie to Twoje hobby. Jesteś w tym świetna 👍😊
Pozdrawiam Cię od serca i z serdecznością 🤗😘🧡
Patryk
Wyglądają przepysznie, bardzo unikalnie!
OdpowiedzUsuń