Dzień dobry:)
Z pewnością po tytule oczekiwaliscie ciastek w mocnym pomarańczym kolorze. Szczerze mówiąc ja też tak sądziłam. Ale jakąś taką bladą dyńkę kupiłam i puree też takie jaśniutkie wyszło. Ale nic nie szkodzi,ciastka wyszły pyszne. Upiekłam je na kiermasz dyniowy do szkoły. Dzieciaki były zadowolone bo oczywiście czekolada zrobiła robotę i wstydu w szkole nie było. I to najważniejsze 😁 zapraszam na przepis 🙂
150 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka
100 ml śmietany 12%
160 g puree z dyni
300 g mąki
90 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego imbiru
Do dużej miski przełożyć masło i utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
Dodać puree z dyni, śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir. Wymieszać do połączenia składników.
Czekoladę posiekać i dodać do miski. Krótko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z rękawa cukierniczego wyciskać porcje ciasta.
Wstawić blachę do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Imbir to ciekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuńPrzyznał, że nie jadłam takiego ciasta. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńCiekawe! Zrobiłaś mi smaka na domowe ciastka. Muszę zrobić w weekend. ;)
OdpowiedzUsuńten smak imbiruje mnie intryguje;)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na przekąskę w zabawę helloweenową dla dzieci :) W końcu dynia najlepiej smakuje właśnie w tym czasie :) Ciasteczka wyglądają super apetycznie, chciałabym ich spróbować :) Świetny przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ciasteczka w każdej postaci, to coś, co panie ogrodowe lubią najbardziej :):):)
OdpowiedzUsuńGinger is a unique and intriguing ingredient.
OdpowiedzUsuńKindly check out my new post: https://www.melodyjacob.com/2023/10/how-to-style-modlily-navy-blue-dress.html
Have a lovely weekend
Piękne ciasteczka, z dynią jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa jestem jak smakują:)
OdpowiedzUsuń👍🙂🍪
OdpowiedzUsuńLubię dodatek imbiru w wypiekach :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka to muszą być pyszne 🙂
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuń