czwartek, 30 marca 2023

Babka drożdżowa w trzech smakach i kolorach

Dzień dobry:)

Kolejna odsłona babki- tym razem drożdżowa w trzech smakach. Aromatyczna,ciut sucha, ale dlatego idealną do maczania w mleku. Zabawy przy jej wykonaniu trochę jest, ale od czasu do czasu trochę zabawy w kuchni każdemu się przyda, zgadzacie się ze mną? A nawet jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sobie taką babkę. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis. 




Ciasto właściwe:

300 g mąki 

1 opakowanie drożdży instant 

75 g cukru pudru 

2 jajka 

50 ml mleka 

75 g masła 

Szczypta soli 

Dodatkowo:

Aromat migdałowy

1 łyżeczka mąki 

1 łyżeczka matchy

1 łyżeczka kakao 



Mleko rozgrzać, masło rozpuścić i ostudzić. 

Do miski przełożyć mąkę, dodać szczyptę soli oraz drożdże. Wymieszać. 

W małej miseczce wymieszać jajka z cukrem. Następnie dodać do mąki. Wlać mleko i zacząć wyrabiać ciasto. 

Dodać masło i wmieszać go porządnie w ciasto. Gdy masło zostanie wchłonięte przez ciasto, a ciasto jeszcze będzie " mokre " podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą przełożyć do innej miski. 

Do jednej porcji dodać aromat oraz mąkę, wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. 

Do drugiej porcji dodać matche i wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. 

Do ostatniej porcji dodać kakao ,ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. 

Czas rośnięcia to około 1,5-2 godzin.

Po tym czasie z każdego koloru uformować 15 małych kuleczek. 

Formę z kominem wysmarować masłem i ułożyć kulki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 30 minut. 




Po tym czasie wstawić do egzaminu nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra-dół) i piec Oki 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić, uwolnić z formy i oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego. 










21 komentarzy:

  1. Ciekawy sposób robienie babki i jaki niesamowity efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzysmakowa mniam mniam. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście pysznie się udała, ta matcha najciekawiej smakuje

      Usuń
  3. Wspaniały pomysł, jak pięknie się prezentuje tak wiosennie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z drożdżowym ciastem można się naprawdę pobawić. Piekłam babkę z kulek i babkę z jajem. Wychodzą cudeńka:) i wcale nie jest to jakieś skomplikowane a efekt jak widać na fotce czyli super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję. Czasem warto się pobawić w czasie pieczenia, a tej babki z jajem jestem bardzo ciekawa?:)

      Usuń
    2. Przepis na tę babkę jest na blogu.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  5. napewno ciekawie wygląda taka bardziej kolorowa wiosenna jak malowana baba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy tej szarzyźnie za oknem kolory są nam bardzo potrzebne:)

      Usuń
  6. Jakoś nie czułam atmosfery zbliżających się świąt, ale Twój wpis trochę to zmienił :)
    Lubię babki każdego rodzaju, a Twoja wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezmiernie mi miło, że troszkę podłapałaś tego świątecznego bakcyla przeze mnie, zapraszam częściej:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. zgadzam się:) babka o każdej porze roku jest pyszna, ale w Wielkanoc jakoś tak szczególnie smakuje.

      Usuń
  8. Wspaniała taka drożdżowa babeczka! W ubiegłym roku piekłam w trzech kolorach z dodatkiem kisieli i kakao. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj z pewnością była pyszna i taka kolorowa, muszę kiedyś wypróbować:)

      Usuń