piątek, 10 marca 2023

Chlebek daktylowy

Dzień dobry:)

Od pewnego czasu przygotowuje ciasta i desery w oparciu o to co mam w domu. Tzn. przeglądam szafkę i wyłapuję jakiś składnik,który mnie inspiruje. Jest to fajne z dwóch powodów- po pierwsze uruchamia się kreatywność, a po drugie nic się nie marnuje. A musicie wiedzieć, że moje szafki są pełne przeróżnych produktów i uznałam, że przyszła pora na ich spożytkowanie. 

Na pierwszy ogień poszły daktyle. Zostało mi mniej niż 200 g i zaczęłam szukać inspiracji co upiec. Przypomniałam sobie, że jeszcze nie robiłam chlebka daktylowego. W sieci przejrzałam kilka przepisów na taki chlebek, ale wszystkie wykorzystywały krojone daktyle. A mnie chodziło o coś innego. Ostatecznie postanowiłam, że daktyle przygotuję tak jak fasolę do brownie na fasoli, czyli zmiksuje na gładko. I to okazało się strzałem w 10! Chlebek wyszedł naprawdę smakowity. Macie ochotę? Serdecznie zapraszam:)




185 g daktyli suszonych 

250 mleka

50 ml wrzątku 

1 łyżeczka sody 

100 g mąki pszennej 

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka cynamonu 

2 jajka 

60 g erytrolu 

50 ml oleju 

1 banan 

Masło i bulka tarta do formy 



Mleko zagotować. 

Do miseczki przełożyć daktyle, dodać sodę. Zalać gorącym mlekiem( robić to stopniowo, ponieważ bardzo się buzuje), zamieszać. Dodać wrzątek i ponownie wymieszać. Przykryć i zostawić na 40-50 minut. Po tym czasie zblendować, ale nie musi być na gładko. 

Do dużej miski wbić jajka, dodać erytrol oraz cynamon. Zmiksować na puszysty krem. Stale miksując dodać mus z daktyli, następnie wlać olej. Na koniec dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia. 

Keksówkę wysmarować masłem i wyspać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Obranego banan rozkroić wzdłuż i ułożyć na górze ciasta. Piec w 180 st około 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić na jeszcze 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika. Gdy lekko ostudzić i uwolnić z foremki, ostudzić na kratce. Smacznego. 










10 komentarzy:

  1. Super wygląda. Chętnie spróbowałabym takiego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, na pewno przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł pyszny chlebek, super, ja też często tak przeszukuje szafki i lodówkę aby coś pysznego utworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, nie jadłam jeszcze takiego chlebka. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda ten chlebek, chętnie bym się poczęstowała :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam! Genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam.sam jego wyglad juz kusi ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwyciłam się tym wypiekiem!

    OdpowiedzUsuń