sobota, 20 grudnia 2025

Bardzo migdałowe ciasteczka

Dzień dobry 🙂 

Dziś polecają się proste i stosunkowo szybkie ciasteczka migdałowe. Pięknie pachnie w domu podczas pieczenia takich ciasteczek. No i mamy kolejny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po pieczeniu kruchych ciastek. Czyli punkt na liście z niemarnowaniem odhaczony 😉 a tak serio to kto się skusi na takie ciasteczka?

Udanej soboty 🙂




200 g migdałów łuskanych 

2 białka z jajka rozm M 

80 g drobnego cukru 

65 g mąki pszennej 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Aromat migdałowy 



Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę. Następnie obrać ze skórki i dokładnie osuszyć.

Zmiksować w pojemniku blendera z ostrzami lub w malakserze. Przełożyć do małej miski i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Do miski robota przełożyć białka, dodać cukier i przez około 5 minut ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać aromat i wymieszać.

Na koniec wsypać migdały i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć rożek i wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 180 st około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.










9 komentarzy:

  1. Pyszne ciasteczka 😋 Miłego dnia 🍀

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam migdałów ;) Chętnie bym zrobiła.
    Miłego dnia!
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie było napisane, że to migdałowe, to pomyślałabym, że to kokosanki z cukierni od Żyradzkiej, i że znowu reinkarnował się przysmak sprzed 40 lat! Ale i w wersji migdałowej muszą być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro je upiekę :) Coś dla mnie i na pewno polubię równie mocno, jak w te w wersji kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam takich migdałowych ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń