Dzień dobry 🙂 
I zaczynamy ostatni tydzień października. Muszę przyznać że wyjątkowo szybko przeleciał mi ten miesiąc. Dziś wróciłam do pracy. Katar jeszcze dokucza, ale nie będę przecież z powodu kataru zostawała w domu. Pracować trzeba 😉
Dziś dzielę się z Wami pomysłem na pierogi z kaczką w rosole. Ktoś może pomyśleć, że już całkiem oszalałam że takie zacne mięso do pierogów włożyłam... już spieszę z wyjaśnieniem dlaczego tak się stało... otóż którejś niedzieli zaplanowałam sobie że podam pieczoną kaczkę na drugie danie. I łoj coś nie wyszło,bo ptaszyna cały czas jakaś niedopieczona i zupełnie nie smaczna była...nie mam pojęcia dlaczego??? Do ziemniaków więc podałam jajko sadzone,a kaczkę jeszcze trochę dopiekłam,potem dosmażyłam,zmieliłam w maszynce i wsadziłam do ciasta pierogowego. Przecież nie mogłam dopuścić, aby takie wartościowe ( pod wieloma względami 😉) mięso się zmarnowało. Do tego zrobiłam rosołek i obiad był prima sort. No prawie,bo rodzinka orzekła, że za dużo farszu w pierogach było 🤣 muszę przyznać że ubawili mnie tą uwagą,bo jeszcze nie słyszałam żeby ktoś narzekał, że pierogi zbyt obfite w farsz 🤣
Serdecznie zapraszam na przepis i udanego tygodnia Wam życzę 😘 😘 😘 
Farsz:
580 g mięsa z kaczki ( u mnie pieczone mięso)
1 cebula
1 czubata łyżka masła 
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
1 łyżeczka majeranku 
Sól pieprz do smaku 
Ciasto:
500 g mąki 
1 płaska łyżeczka soli 
Ok. 300 ml gorącej wody 
2 łyżki oleju 
Rosół:
680 g porcji rosłowej z kurczaka 
1 szyja z kaczki 
1 kuperek z kaczki ( z tłuszczykiem)
1 pęczek włoszczyzny 
3 litry wody 
1 łyżka soli 
1 łyżka sosu sojowego 
1/4 łyżeczki kurkumy 
3 liście laurowe 
3 ziela angielskie 
Pierogi:
Cebulę obrać i pokroić grubo. Przełożyć do garnka z roztopionym masłem zeszklić. Dodać mięso i dusić około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Następnie zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz resztą przypraw, wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól.Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm. Nakładać farsz, zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Rosół:
Do garnka przełożyć porcję rosołową, szyjkę i korpus z kaczki ( wcześniej wszystko dokładnie umyć)
Warzywa obrać, pokroić i dodać do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy (poza solą i sosem sojowym)dodać wodę i zagotować. W międzyczasie zbierać burzowiny, które pojawiają się na powierzchni.
Zmniejszyć ogień, dodać sól. Gotowa około 60 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, kurkumę i wymieszać. 
Podawać z ugotowanymi pierogami z kaczki. Smacznego.
 
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. Pychota.
OdpowiedzUsuńZdrowia Ci życzę, katar na pewno szybko minie. Jedzonko smaczne,
OdpowiedzUsuńPrezentuje się doskonale.
Pozdrawiam serdecznie )
Świetna propozycja kulinarna.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie. I jak ładnie podane! Zdrówka! :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPierogów kaczkowych jeszcze nie jadłam, wykwintne danie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSounds good, thanks for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie :) Wersja z kaczką, to moja ulubiona. Do tego taki wywar to cudo :) Ależ twoja rodzinka ma szczęście, że tak wspaniale im gotujesz ♥
OdpowiedzUsuńJa też dopiero co wróciłam do pracy. Prawie dwa tygodnie w domu siedziałam bo Piotrek był chory. Dlatego życzę tobie i twojej rodzinie dużo zdrówka ❤️ kaczki w ogóle nie robię. Raz chciałam to niestety mi nie wyszła. Ale gości ona często u nas w rosole jako dodatek. Takie pierożki zjadłabym z największą chęcią. Wyglądają bardzo apetycznie i na pewno smakują cudownie 😋
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! Zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, jak smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi 👍
OdpowiedzUsuń