środa, 10 września 2025

Risotto z jabłkami

Dzień dobry 🙂 

Wielu z nas zna i lubi ryż zapiekany z jabłkami. A robiliście/ jedliście kiedyś risotto z jabłkami? Ja pomysł na to danie znalazłam w jakimś starym kalendarzu kulinarnym,takim z wyrywanymi kartkami, trochę zmodyfikowałam po swojemu. Tamta wersja była dużo bardziej tłusta i słodka,a ja pomimo że już dawno nie jestem na diecie ( co oczywiście widać 😭), to i tak w moich przepisach oszukuje na cukrze i tłuszczu...i myślę że to się już nie zmieni. Takie małe uchylenie psychiczne 😁

Sam przepis prosty, ale chwilkę czasu trzeba mu poświęć. Ale naprawdę warto. Jeśli lubicie jabłka i ryż to ten pomysł jest dla Was. 

Gorące uściski,pa 🍁🍁🍁



 

200 g ryżu arborio 

270 g jabłek 

40 g margaryny wegańskiej 

250 ml napoju migdałowego 

200 ml wody 

1 łyżeczka cynamonu 

1 łyżka erytrolu 


Jabłka pokroić w małą kostkę i obtoczyć w cynamonke.

W garnku roztopić połowę margarynę wegańską i dodać jabłka. Dusić na wolnym ogniu około 2-3 minuty, następnie zdjąć owoce na talerz.

Do tego samego garnka wrzucamy margarynę a gdy się roztopi dodajemy ryż. Gdy ziarenka zrobią się szkliste dodajemy 100 ml napoju migdałowego i dalej dusimy. Gdy płyn odparuje ponownie dodajemy napój. Gdy i ten odparuje razem z resztą napoju dodajemy jabłka i dusimy dalej, aż ryż będzie miękki. Trwa to około 20-25 minut, należy pamiętać o odlewaniu płynów. Gdy skończy się napój migdałowy należy dodawać wodę. 

Podawać gorące oprószone cynamonem. Smacznego.





19 komentarzy:

  1. Uwielbiam, jesienią i zimą jem dosyć często.

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie zdecydowanie trafiające w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś, zapiekalam w piekarniku, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryż, jabłka i cynamon - zestawienie idealne, przynajmniej dla mnie ;-) Bardzo fajny pomysł z takim risotto. Robiłam dotychczas ryż z jabłkami przekładany warstwowo (polany sosem budyniowym) albo zapiekany w piekarniku. A tu proszę, można jeszcze inaczej :-))) Pozdrawiam cieplutko! ***

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawniej się takie coś robiło (oczywiście bez mleka migdałowego, bo i skąd) i taki "masny" ryż zapiekało w piekarniku. Uwielbialiśmy to danie jako dzieci!
    P.S. Ten kaktus to skusiłby mnie nawet do zwędzenia go, gdy gospodyni nie patrzy. No po prostu superaśny!

    OdpowiedzUsuń
  6. ryż i jabłka-zawsze pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze jabłka i ryżu w takim zestawieniu. Brzmi pysznie! Chciałabym spróbować tego dania. Brzmi jak idealna przekąska na jesień i zimę 😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak najbardziej lubię takie porte pomysły i zdarzało mi się robić i na ryżu i z kaszką manną :) Wersja dla lubiących cynamon a ja w tym roku jestem na niego uczulona :) Kto by pomyślał, po tylu latach nagle. Mam też w ogrodzie te owoce, moja wersja to tzw, rodzynki brazylijskie, co roku same się teraz rozsiewają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryż z jabłkami,smak jesieni i dzieciństwa 😋

    OdpowiedzUsuń
  10. niestety nie przepadam za ryżem:(

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest wspaniały pomysł! Uwielbiam risotto, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dziękuję za pyszną inspirację 🧡

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam ani makaronu ani ryżu na słodko, a za dzieciaka bardzo lubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety, tym razem nie skusze się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie tych składników musi dać potrawę doskonałą i raj dla podniebienia.
    Zjadłabym z wielkim smakiem... do tego bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem wieką fanką ryżu, więć chętnie bym wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę wypróbować. Sezon na jabłka w pełni. Serdecznie pozdrawiam 🤗🫶

    OdpowiedzUsuń
  17. Risotto w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam ryż zapiekany z jabłkami, więc chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealne danie na jesień - z przyjemnością spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń