Dzień dobry 🙂
Dziś niedziela czyli dzień ciasta. Ja tak nazywam każdą niedzielę 😉 dziś zapraszam Was na ciasto bez pieczenia na bazie ser ricotta i śmietanki z dodatkiem śliwek. Pomysł prosty, ale bardzo smakowity. Tekstura jest taka delikatnie piankowa. A żelka śliwkowa smakuje wprost obłędnie. Mam nadzieję że zachęciłam Was do wypróbowania tego pomysłu, do czego serdecznie zachęcam 🙂
Udanej niedzieli 🙂
750 g śliwek
250 g ricotty
200 g śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek erytrolu zmielonego na puder
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 100 ml wody
150 ml wody
7 biszkopt podłużnych
Tortownica 18 cm
Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wyjąć pestkę. 650 g przełożyć do rondelka, dodać 150 ml wody i 6 łyżek erytrolu i zagotować. Gotować aż owoce zaczną się rozpadać
W międzyczasie do dwóch miseczek lub szklanek dać po 3 łyżeczki żelatyny, zalać wodą do napęcznienia i odłożyć na bok.
Mąkę ziemniaczaną także wymieszać z wodą.
Do gotujących śliwek dodać mieszankę wody i mąki i dokładnie wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z ognia, dodać żelatynę ( 1 przygotowaną porcję) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Z garnka wyjąć około 3-4 chochelki owoców, przełożyć do miski i ostudzić np.w zlewie napełnionym zimną wodą .
Do pozostałych w garnku owoców dodać odłożone 100 g śliwek i dokładnie wymieszać.
Drugą porcję żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.
Śmietanę ubić na puszystą pianę wraz z erytrolem. Dodać ricottę i wymieszać. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać. Następnie przelać do miski, aby nie było grudek. Dodać odłożone, ostudzone śliwki i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą ( spód) a boki folią rantowa. Ułożyć biszkopty,w razie czego docinać.
Wylać ostrożnie masę z ricottą i wstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie wyłożyć ostrożnie i wyrównać resztę śliwek. Wstawić do lodówki na co najmniej 5-6 godzin. Smacznego.
Rewelacyjne ciasto. Na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda i na pewno smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Kocham ciasta ze śliwkami i ricottę też bardzo lubię, więc połączenie jak dla mnie idealne:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) i U nas dziś ciasto ze śliwkami, ale byłam od samego rana tak zalatana ze wszystkim i przez to poddenerwowana, że pierwsze ciasto wylądowało całe na ziemi :/ opanowana zrobiłam kolejne. I pomidorki konfitowane ;)
OdpowiedzUsuńTakiej wypaśnej ŻELI to jeszcze nie widziałam!
OdpowiedzUsuńNo no, ale wspaniała galaretka ze śliwek! super ciacho;)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho 😋 wygląda jak torcik urodzinowy 😍
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń