czwartek, 27 lipca 2023

Szybkie pikle ogórkowe

Witajcie:)

Dziś prosty i szybki przepis...na pikle. Pikle to dobry dodatek do mięsa, wędlin czy kanapek. Ja wykorzystałam je do przepisu,którym wkrótce się z Wami podzielę. Na szybkie pikle tak naprawdę nadaje się wiele warzyw,ja postanowiłam na jedne ze swoich ulubionych oraz na te,które zwykle są w mojej kuchni. Pikle gotowe do jedzenia są już po godzinie,ale noc w lodówce dobrze im robi. Pomysł na szybkie pikle podpatrzony u Jamiego Oliwera 😄




150 ml wody 

80 ml octu 

5 łyżeczek cukru 

1,5 łyżeczki soli 

1 ogórek wężowy

3-4 małe młode cebulki

3-4 rzodkiewki 


Do rondelka przelać wodę, dodać ocet oraz cukier i sól. Zagotować aż do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Warzywa dokładnie umyć. Ogórka nie obierać, pokroić w plasterki. Cebulę i rzodkiewki przekroić na ćwiartki. 

Przełożyć do średniego słoika i zalać zalewą. Zakręcić i potrząsnąć kilka razy. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Smacznego. 







8 komentarzy:

  1. Z rzodkiewką jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama lubi robić takie pikle. Do obiadku potem jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze jest poznać ten przepis :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Moja mama jest fanką takich różnorakich pikli, ja preferuję głównie ogórka :D To naprawdę fajny dodatek do np. obiadku :) Pyszny przepis Kochana!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie błyskawiczne pikle :) podoba mi się dodatek rzodkiewki :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, super!!! Proste, nieskomplikowane i z pewnością smaczne. Jeśli zawitam w kuchni z większą chęcią, niż dotychczas, to między innymi dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takich nie robiłam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo prosty i szybki przepis :D

    OdpowiedzUsuń