sobota, 8 lipca 2023

Serniczki z serków homogenizowanych z truskawkową niespodzianką

Witajcie w weekend:)

Dzisiaj częstuję Was pysznymi, ale jakże prostymi w wykonaniu serniczkami na zimno na bazie serków homogenizowanych z niespodzianką. Muszę się Wam pochwalić, że serniczki wyszły mi tak jak je sobie wyobraziłam. Są tak idealne, że nie mogłam się na nie napatrzeć zanim przystąpiłam do robienia zdjęć. I chyba nie tylko mnie zachwyciły te ciacha bo gdy wyszłam do kuchni, aby przekroić jeden serniczek na pół, żeby pokazać jak wygląda w środku, to nasza Bella dobrała się to jednego z tych, które zostały na stole. Ja wchodzę do salonu, a bestyja bezcermonialnie wylizuje bitą śmietanę ;) więc chyba można uznać to za komplement, co myślicie? Zapraszam Was na przepis i udanego weekendu życzę. 




Spód:

140 g suchego ciasta lub ciastek- u mnie ciasto czekoladowe oraz biszkopty

100 g masła 

Masa sernikowa:

2×385 g serka truskawkowego

2×200 g serka homogenizowanego naturalnego 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki żelatyny 

8 dużych truskawek 

Dodatkowo:

300 ml śmietany 30%

1 łyżeczka zmielonego na puder erytolu

Biszkopty małe 

Wafelki 

Truskawki 


Spód:

Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Ciastka zmielić w malakserze, połączyć z masłem. Wymieszać. 

Nałożyć na dno foremek lub szklanek. Wstawić do lodówki, aby stężało. 

Masa sernikowa:

Żelatynę zalać 6 łyżkami wody, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić. 

Do dużej miski przełożyć serki, dodać erytrol i zblendować. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i zahartować ją. Następnie stale miksując wlewać mieszaninę. Odstawić do lodówki na 10 minut. 

W międzyczasie truskawki ułożyć na spodzie,przez środek wbić wykałaczkę ,aby owoc nie przesuwał się podczas nalewania masy serowej. 

Do foremek ostrożnie wlać masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Dekoracja:

Śmietanę ubić ze zmielonym erytrolem. 

Z serników wyjąć wykałaczki i udekorować śmietaną, truskawkami oraz biszkoptem i wafelkiem.









Smacznego. 



13 komentarzy:

  1. Piękne i pyszne serniczki 😍😍
    Cudownego weekendu! 🌷🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale bym sobie spróbowała takiego serniczka. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, to arcydzieło sztuki. Przepięknie to wygląda, a efekt końcowy deseru znakomity 🤩👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🤗🥰💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to pięknie i smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają dokładnie jak z eleganckiej cukierni! Piękne! I do tego domyślam się jakie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Piękne, bardzo precyzyjna robota, toż to prawdzie, małe dzieła sztuki! Nie dość że wyglądają niesamowicie ( a ta truskawka w środku to pomysł bomba ) to na pewno smakują tak, że człowiek rozpływa się wraz z serniczkiem ^^ Super inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie. Myślę, że niejedna elegancka cukiernia nie powstydziłaby się takich serniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powinno się na głodnego przeglądać blogów kulinarnych! Teraz cierpię…
    A tak poważnie, bardzo apetycznie prezentujący się deser.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak ! były idealne i nie dziwie się, że nawet psinka się do nich dobrała ;)

    OdpowiedzUsuń