środa, 19 lipca 2023

Mini przekąski z tortilli, pieczarek i fety

Dzień dobry:)

Dzisiaj będzie wpis przystawkowy. Przed nami kolejna tura dyżurów męża, co oznacza, że muszę wspinać się na wyżyny swojej kreatywność co do kolacji dla niego. Rozumiem gdy kolejny dyżur z rzędu nie ma ochoty jeść tego samego, więc tak sobie rozmyślam i kombinuję. Tym razem z pomocą przyszła mi lodówka i moja szafka z zapasami;). Najpierw wyjęłam z lodówki ser feta i pieczarki i zaczęłam rozmyślać jak by je połączyć, aby skuteczne zutylizować. I wtedy zaczęłam szperanie w szafce i moim oczom ukazała się ona-tortilla. Przypomniałam sobie te wszystkie pomysły na roladki z tortilli z serkiem kanapkowym i wędliną i doszłam do wniosku, że podduszone pieczarki zmiksowane z fetą też dadzą radę i dały! Wyszła spora i sycąca kolacja, a ja zabrałam kilka kawałków na śniadanie do pracy. Może i Wam spodoba się ten pomysł, tak jak nam, zapraszam na przepis:)





1 cebula 

250 g pieczarek 

2 łyżki oleju 

270 g sera typu feta

1 małą puszka groszku konserwowego 

Sól, pieprz do smaku 

Płatki chili do smaku 

6 placków tortilli 


Cebulę pokroić w dużą kostkę. Pieczarki pokroić na 2-3 kawałki. 

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Gdy to nastąpi przełożyć do dużej miski, dodać fetę oraz sól i pieprz i zmiksować na gładko blenderem. Dodać odsączony groszek oraz płatki chili, wymieszać. 

Masę podzielić na 6 porcji i każdą rozsmarować na jednym placku tortilli. Zrolować i owinąć folią  ( każdy osobno). Wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub całą noc. Przed podaniem pokroić na 1,5 cm porcję. Smacznego. 










27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, lubię gdy jedzenie oprócz tego że jest smaczne " ładnie " też wygląda:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię tortillę, więc takie przekąski to super sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię różne przekąski z tortilli. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł... zazdroszczę Ci tej kreatywności, bo ja zawsze z tym mam największy problem. No i nie bez przyczyny mówią, że dobry kucharz potrafi ugotować zupę nawet tylko z gwoździa :) Pozdrówka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko bardzo dziękuję. Często jest tak, że to dany składnik mnie inspiruje a nie plan co na dany dzień ugotować. A powiedzenia nie znałam, ale bardzo mi się podoba 😁

      Usuń
  5. Super, pyszny pomysł kochana na takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie przekąski z tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w takim razie częściej, z pewnością coś jeszcze z tortilli przygotuję:)

      Usuń
  7. U ciebie zawsze pysznie ❤️ super pomysł 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza jak zwykle jesteś przemiła, bardzo dziękuję 😘

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. totalnie i absolutnie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wpadałabym na to, aby połączyć pieczarki i fetę, a pieczarki w każdej postaci bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nieźle to smakuje, w sam raz dla fana pieczarek 😀

      Usuń
  11. A ja właśnie właśnie kupiłam tortillę :) Chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tortilla też zawsze w szafce jest, będzie mi bardzo miło:)

      Usuń
  12. Fantastyczny pomysł. W sobotę zapowiedzieli się goście uraczę ich Twoją propozycją. :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy pomysł na tortilę. Ja swego czasu robiłam z majonezem, sałatą, pomidorem, szynką i serem, ale szybko mi się przejadła i nie miałam pomysłu jak ją urozmaicić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie chciałam odmiany i dlatego tak pokombinowałam:)

      Usuń