wtorek, 4 kwietnia 2023

Sernik szachownica

Dzień dobry:)

Została już ostatnia prosta w temacie przygotowań do świąt. Jeszcze trochę pracy przed nami, a potem będzie można cieszyć się czasem spędzonym z rodzinką. I nic nie uświetnia spotkania rodzinnego jak sernik. Zgadzacie się ze mną? Ja ostatnio uświadomiłam sobie, że sernika szachownica jeszcze nie piekłam. W zeszłym roku zrobiłam izaurę ,a w tym szachownicę. Co prawda trochę koślawa ta szachownica, ale z drugiej strony to wypiek domowy, więc nie musi być jak spod linijki. Najważniejsze, że wszystkim smakował. Pracy wbrew pozorom nie jest dużo, zwłaszcza gdy rozłoży się ją na dwa dnia, ja tak zrobiłam. Jednego wieczoru upiekłam ciasto czekoladowe, a drugiego dokończyłam sernik. A Wy jakie ciasto w tym roku pieczecie na świąteczny stół, pochwalcie się w komentarzach. Udanego dnia:)




Ciasto czekoladowe:

200 g mąki 

20 g kakao 

100 g cukru 

100 g erytrolu 

3 jajka

125 ml mleka 

125 ml oleju 

50 g gorzkiej czekolady 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:

1 kg sera w wiaderku 

5 jajek 

150 g miękkiego masła 

200 g cukru 

1 budyń waniliowy 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

Aromat migdałowy 

Polewa:

100 ml śmietany kremówki 

70 g gorzkiej czekolady 

Posypka Kolorowa

Forma 16*24 cm ( kupiłam aluminiową jednorazową formę).


Ciasto czekoladowe:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. 

Do żółtek dodać oba cukry i utrzeć na jasny krem. Następnie stale miksując dodawać olej. Następnie w dwóch partiach na przemian dodawać mleko oraz sypkie składniki. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać na jednolite ciasto. 

Białka ubić na pianę i dołożyć do ciasta. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć do formy i piec w 180 z termoobiegiem około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić zupełnie. 

Pokroić po przekątnej na plastry o grubości około 1-1,5 cm.

Masa serowa:

Ser i masło wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzały. 

Do miski przełożyć masło,dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia. W kolejnym kroku dodawać po łyżce sera i miksować. Na koniec dodać aromat oraz sypkie składników i wymieszać do połączenia. 

Składanie:

Na dno ułożyć co drugi kawałki ciasta. W puste miejsca wlać ser. Następnie ułożyć ciasto na warstwie serowej, a w kolejne puste miejsca wlać ser. Odrobinę sera rozlać po całości. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 bez termoobiegu około 60 minut ( ja po 45 minutach wyłączyłam i zostawiłam do ostygnięcia w piekarniku). Następnie ostudzić zupełnie i wstawić do lodówki na całą noc. 

Polewa:

Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Śmietankę przelać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Wlać do czekolady i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać i wylać na wierzch, udekorować posypką i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego. 












16 komentarzy:

  1. Ja już nie mogę się doczekać sernika mojej mamy. Twój wygląda rewelacyjnie, aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nie słyszałam o serniku-szachownicy.
    Moja mama zawsze robi sernik z piernikami ale wypróbuję i Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny serniczek, wygląda naprawdę zjawiskowo 🧡
    U mnie w tym roku klasyczny sernik i babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, a babeczki to zawsze idealny pomysł:)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie, no ślinka mi od razu na niego pociekła ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń