środa, 26 kwietnia 2023

Gofry jogurtowo-ryżowe

Dzień dobry:)

Wy też tak macie, że kupujecie za dużo jogurtu, a potem termin przydatności ucieka. Mnie raz na jakiś czas zdarza się taka sytuacja. Zaglądam do lodówki, a tam dwa dni do terminu ... I panika co z tym zrobić, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. I wtedy moje zwoje pracują że zdwojoną siłą  aby stworzyć coś " innego" niż koktajl. I tym razem oświeciło mnie, żeby zrobić gofry. Wyszły kruche, lekko kwaskowe, naprawdę smakowite. A Wy z czego zwykle przygotowujecie gofry?





400 g jogurtu naturalnego 

1 jajko 

4 łyżki cukru 

Sok z 1/2 cytryny 

50 ml oleju 

100 g mąki ryżowej

100 g mąki pszennej 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


Jogurt wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed przygotowaniem gofrów, aby się ogrzał. 

Do miski wbić jajko, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Utrzeć na jasny krem. Stale ucierać dodawać olej. Następnie dodać jogurt i wymieszać. 

Na koniec dodać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. 

Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem płytki i nakładać po 2 łyżki ciasta. Piec w zależności od możliwość sprzętu, u mnie 3 minuty. Po wyjęciu z gofrownicy odkładać na kratkę do studzenia. Smacznego. 







7 komentarzy: